Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
23. siječnja 2020.
Ključni dio ekosustava

Pčele su službeno proglašene najvažnijom vrstom na planeti

Foto Pexels
Foto Pexels
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2019. u 15:48 2019-10-17T15:48:38+02:00

Iako imaju veliku ulogu u našoj prehrani, sedam vrsta pčela se od 2016. godine nalazi na popisu ugroženih vrsta

Na posljednjem sastanku Kraljevskog geografskog društva u Londonu pčele su proglašene najvažnijom vrstom na planeti, prenosi VT. Ovi insekti ključni su dio našeg ekosustava jer oprašuju više od stotinu vrsta usjeva uključujući voće i povrće koje čini značajan dio naše prehrane.

Jabuke, trešnje, kruške, šparoge, breskve, agrumi i krastavci samo su neke od voćki i povrća kojima pčele trebaju oploditi cvijeće da bi se razvile. Bez ovih oprašivača, bilo bi puno manje hrane u svijetu s obzirom da su one u svijetu glavni izvor oprašivanja odnosno navodi se kako čak 70 posto svjetske poljoprivrede ovisi o pčelama.

Iako imaju veliku ulogu u našoj prehrani, sedam vrsta pčela se od 2016. godine nalazi na popisu ugroženih vrsta, a prema Greenpeaceu, SAD je od iste godine izgubio čak 44% pčelinjih zajednica.

Nekontrolirana upotreba pesticida, krčenje šuma i nedostatak cvijeća doveli su do značajnog pada broja pčela, a sve je očiglednije kako je potrebno nešto učiniti kako bi se one spasile.

Srećom, postoje ljudi koji rade upravo na spašavanju pčela. U ožujku ove godine glumac Morgan Freeman pretvorio je svoj ogromni ranč u Mississippiju u divovski pčelinji hram naglasivši u medijima kako mnogi ne shvaćaju da su pčele temelj rasta planete i vegetacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.