Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
6. prosinca 2019.
Astronomska pojava

Noćas djelomična pomrčina Mjeseca, moći će se lijepo vidjeti i u Rijeci

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 9:44 2019-07-16T09:44:27+02:00

Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu polusjenu u 20.43, u 22.01 je početak djelomične pomrčine, a u 23.30 maksimum

RIJEKA - Iz naših krajeva noćas će biti vidljiva djelomična pomrčina Mjeseca. Zemljina će sjena prekriti oko 50% Mjeseca. Podaci o vidljivosti pomrčine iz Hrvatske kažu da će Mjesec početi ulaziti u Zemljinu polusjenu u 20.43, u 22.01 je početak djelomične pomrčine (Mjesec se počinje crveniti), a u 23.30 maksimum pomrčine (Mjesec je crven do oko polovine).

Završetak djelomične površine je u 00.59, dok u 2.17 Mjesec u potpunosti izlazi iz Zemljine polusjene. Kako podsjeća Hrvatski astronomski savez, pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, dok pojavu kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu nazivamo djelomičnom pomrčinom. Ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, imamo pomrčinu u polusjeni. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ova pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), dok crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez organiziraju promatranja djelomične pomrčine Mjeseca u Daruvaru, Đakovi, Koprivnici, Korčuli, Korenici, Križevcima, na Lošinju (plaža Ridimutak u Nerezinama), Puli (Pulska zvjezdarnica – Monte Zaro), Rijeci (Astronomski centar Rijeka), Sisku, Splitu, Varaždinu, Zadru i Zagrebu (savski nasip na zapadnoj strani Jaruna). Osim djelomične pomrčine Mjeseca, na organiziranim promatranjima će se moći pogledati planeti Jupiter i Saturn.

U povodu djelomične pomrčine Mjeseca Astronomski centar Rijeka danas priprema izvanredni program. S početkom u 19.30 tamo će biti prikazan »Kaluoka’hina – začarani greben« (od 4 do 10 godina), a priprema se i prigodni program o pomrčinama i misiji Apollo 11. Za 20.30 najavljen je »Mjesec u sjeni«, show u planetariju namijenjen starijima od 11 godina, izvanredna prilika da svi posjetitelji dožive potpunu pomrčinu Mjeseca, onakvu kakvu bi je vidjeli astronauti da su se imali prilike zateći na Mjesecu upravo za vrijeme te jedinstvene prirodne pojave. Usto, priprema se prigodni program o pomrčinama i misiji Apollo 11. Za oba programa cijena ulaznice iznosi 20 kuna, dok je cijena ulaznice za djecu, učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom (samo u Biljetarnici ACR-a) 10 kuna. Od 21 sat bit će organizirana promatranja pomrčine prijenosnim teleskopima u organizaciji Akademskog astronomskog društva - Rijeka. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.