Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
13. prosinca 2019.
Leteće napasti

Imate problem s golubovima na balkonu? Ovo su mali trikovi za rješavanje neželjenih stanara

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2019. u 18:19 2019-05-11T18:19:00+02:00

Golubovi su izuzetno teške ptice – kada se pojave na vašem balkonu, najvjerojatnije će se redovito vraćati. Najvažnije je da brzo reagirate. Čim primjetite da ptice dolaze na balkon, brzo ih uklonite jer ako ženka položi jaja, bit će prekasno. Da biste otjerali golubove s balkona, i to jednom zauvjek, koristite najmanje jedan od slijedećih načina:
1. Šareni elementi
Iznad balkona stavite konopac i vežite trake od obojenih materijala ili folije. Potaknute vjetrom one će odvratiti golubove. Isti efekt možete postići i plastičnim vrećicama, plastičnim bocama, velikim balonima, CD-ima ili vjetrenjačama.
2. Gel ili svijetleće trake
Trake ultraljubičaste boje, reflektirajuće svijetlosti ili holografske trake dostupne su na tržištu. Postoje i gelovi, a najvažnije je da će ove boje golubovi vidjeti kao vatru na balkonu i neće slijetati.
3. Ptica grabljivica
Ako golubovi vide ptice grabljivice na vašem balkonu, ostat će daleko. U trgovinama možete naći plastične sokole ili jastrebove. Slično tome, naljepnice za prozore mogu imati sličan efekt zastrašivanja.
4. Traka s plastičnim šiljcima
Izaberite traku s plastičnim, tupim šiljcima, jer metal može ozlijediti ptice. Umjesto trake, možete koristiti i metalne spirale ili pokretne šipke. Montirajte ih na ogradu i prozorsku dasku pa ptice neće moći udobno sjediti.
5. Ribička mreža
Pričvrstite mrežu na ogradu i povucite je tako da ptice ne mogu doći na balkon ili prozor.
6. Uređaji sa zvukovima
Ova metoda se koristi na aerodromima. Potrebne su vam snimke s glasanjem ptica grabljivica ili posebni uređaji koji stvaraju nečujne zvukove za nas, ali nepodnošljive za golubove. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.