Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
14. studenoga 2019.
Voćni desert

CLAFOUTIS Omiljeni francuski kolač s trešnjama razbudit će sva vaša osjetila

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2019. u 10:11 2019-06-03T10:11:11+02:00

Iskoristite sezonu trešanja i isprobajte omiljenu francusku voćnu slasticu – priprema je vrlo jednostavna!

Clafoutis je tradicionalni francuski voćni desert s tijestom koje se sastoji od jaja, šećera, mlijeka i brašna te bogatim nadjevom, najčešće u varijanti s trešanjama. Recept je toliko jednostavan da ga zaista morate isprobati – sve što trebate jest pomiješati sastojke u zdjeli i ispeći tijesto s voćem. Tijesto će dobiti lijepu zlatnu boju, dok će u sredini ostati mekane i kremaste teksture. Clafoutis se obično peče u većem pladnju, stoga je odličan izbor za slatka druženja s obitelji. Trešnje možete zamijeniti malinama, breskvama, borovnicama, jagodama ili kruškama, u svakoj varijanti očekuje vas eksplozija okusa!

Sastojci:

3 jaja

½ šalice šećera

1/8 žličice soli

½ šalice brašna

2 žlice maslaca, otopljenog i rashlađenog

1 šalica punomasnog mlijeka

½ šalice vrhnja za šlag

1 žličica ekstrakta vanilije

naribana korica polovice limuna (po želji)

2 šalice trešanja s odstranjenim košticama

šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180 º C. Namastite kalup za pitu. U zdjeli nakratko izmiksajte jaja, šećer i sol dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i miksajte do glatke smjese. Umiksajte otopljeni maslac, zatim mlijeko i vrhnje, ekstrakt vanilije i naribanu koricu limuna. Smjesu prebacite u kalup za pečenje i prekrijte trešnjama.

2. Pecite 35- 40 minuta dok rubovi ne postanu zlatne boje (sredina treba ostati mekana). Ohladite do sobne temperature i pospite šećerom u prahu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.