Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Godišnje izvješće

Trump proglasio pobjedu, ali State Department upozorava: Prisutnost IS-a širi se u svijetu usprkos porazu u Siriji

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. studeni 2019. u 20:47 2019-11-01T20:47:09+01:00

Prošle godine je zabilježen i napredak terorističkih taktika i korištene tehnologije, a nove prijetnje stvorio je povratak boraca Islamske države u zemlje iz kojih su došli, upozorava State Department

WASHINGTON Globalna prisutnost Islamske države (IS) 2018. se i dalje širila putem mreža i podružnica, objavio je američki State Department u svom godišnjem izvješću o terorizmu, iako je vlada predsjednika Donalda Trumpa proglasila pobjedu nad tom ekstremističkom skupinom u Siriji i Iraku.

Iran je i dalje najveći državni sponzor terorizma, stoji u izvješću. Teheran daje gotovo milijardu dolara godišnje za podršku svojim saveznicima u regiji, usprkos tome što je Washington znatno pojačao sankcije Iranu.

Prošle godine je zabilježen i napredak terorističkih taktika i korištene tehnologije, a nove prijetnje stvorio je povratak boraca Islamske države u zemlje iz kojih su došli, upozorava State Department.

"Iako je Islamska država izgubila skoro cijeli svoj teritorij, ta je skupina pokazala sposobnost adaptacije, posebice u poticanju ili usmjeravanju pobornika putem interneta", rekao je Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma čiji ured priprema godišnje izvješće za Kongres. Sales je upozorio kako su džihadisti otišli i u treće države.

Islamska država svoj je "kalifat" proglasila 2014., nakon što je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka. Svoju je neslužbenu prijestolnicu imala u sirijskom gradu Raki, koristeći ju za bazu u kojoj je planirala napade u Europi.

Skupina je 2017. izgubila kontrolu nad iračkim Mosulom i Rakom, a nedugo potom izgubila je većinu svog teritorija. SAD je objavio kako je krajem prošlog mjeseca ubijen vođa skupine Abu Bakr al-Bagdadi, a skupina je to potvrdila i proglasila njegovog nasljednika - Abu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija o kome se puno ne zna.

Svjetski čelnici pozdravili su al-Bagdadijevu smrt, no stručnjaci za sigurnost upozorili su da Islamska država i dalje ostaje prijetnja.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak na Twitteru da "točno zna" tko je novi šef Islamske države, prenosi AFP.

"IS ima novog šefa. Mi znamo točno tko je on."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.