Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Okupljanje u Potočarima

Srebreničke obitelji žrtava pljeskom pozdravile doživotnu kaznu Radovanu Karadžiću

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2019. u 16:34 2019-03-20T16:34:30+01:00

»Ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživjeli, ali predstavlja djelomičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator«, rekao je Komšić. »Ubili su mi sina i muža. Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom da je pravda jednog dana došla i da sam je dočekala«, kazala je Fadila Efendić, jedna od preživjelih žrtava iz Srebrenice

MOSTAR U memorijalnom centru u Potočarima, u kojemu je ukopan najveći broj od 8372 bošnjačkih žrtava genocida iz Srebrenice, okupljeni članovi obitelji žrtava pozdravili su u srijedu doživotnu kaznu zatvora bivšem čelniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koju je izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove, nasljednik Haaškog suda.

Nakon što je predsjednik drugostupanjskog sudskog vijeća Vagn Prüsse Joensen rekao kako je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora u dvorani u kojoj je organizirano praćenje izricanja presude uslijedili su pljesak, suze i uzvici odobravanja obitelji žrtava srebreničkog masakra.

»Ubili su mi sina i muža. Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom da je pravda jednog dana došla i da sam je dočekala. Dosta majki je umrlo, a nije dočekalo da ukopa svoju djecu i da budu kažnjeni zločinci koji su sijali smrt na ovom prostoru«, kazala je Fadila Efendić, jedna od preživjelih žrtava iz Srebrenice.

Šuhra Malić, koja je također izgubila dio članova obitelji, rekla je kako se molila samo da Karadžić dobije doživotnu kaznu.

Brojne žrtve u rukama su imale fotografije svojih sinova i muževa koji su ubijeni u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Organizirano praćenje presude Radovanu Karadžiću upriličeno je i u Sarajevu te u drugim sredinama.

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je da ova presuda predstavlja određenu zadovoljštinu za žrtve.

»Ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživjeli, ali predstavlja djelomičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator«, rekao je Komšić.

On je ocijenio da je ova presuda opomena za buduće generacije.

»Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno«, dodao je Komšić.

Srpska demokratska stranka (SDS), kojoj je Karadžić bio predsjednik, priopćila je kako presudu smatra 'neutemeljenom i skandaloznom« te nepravednom »s ciljem sotoniziranja srpskog naroda«.

Voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton izjavio je kako presuda Radovanu Karadžiću »predstavlja još jedan ključan korak k privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.