Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
22. siječnja 2020.
Podnio ostavku

Padaju osude 'državnog udara' u Boliviji, Meksiko nudi azil Evu Moralesu

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2019. u 18:19 2019-11-11T18:19:00+01:00

MOSKVA Rusija je u ponedjeljak optužila bolivijsku oporbu za izazivanje nasilja u toj južnoameričkoj državi te je istaknula kako je u Boliviji izveden državni udar.

Morales je objavio u nedjelju da podnosi ostavku, kao i potpredsjednik, kako bi primirio nasilne prosvjede, koji su izbili nakon objave rezultata spornih izbora, ali je poručio kako je on žrtva državnog udara.

Ruska državna nuklearna agencija gradi nuklearni centar u Boliviji, zbog čega Moskva ima ekonomski interese u toj zemlji.

Morales je razgovarao s Putinom u Moskvi u lipnju te je tada kako su bolivijski plin i litij područja suradnje s Kremljom.

"Alarmirani smo dramatičnim razvojem događaja u Bolivija gdje je oporba pokrenula val nasilja i nije dozvolila Moralesu da završi svoj predsjednički mandat", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u ponedjeljak.

"Duboko smo zabrinuti što je tijekom unutarnje političke krize u zemlji vladina spremnost za traženjem konstruktivnih rješenja dijalogom, odbačena razvojem događaja u obliku organiziranog državnog udara", dodaje se.

Kremlj je pozvao na smirivanje te je poručio kako se nada da se strane sile neće miješati u krizu.

Morales nije u kontaktu s Moskvom i nije zatražio azil, rekao je novinarima glasnogovornik kremlja Dimitrij Peskov.

Nakon odgode objave rezultata objavljeno je da je Morales u prvom krugu izbora osvojio deset postotnih bodova više od oporbenog kandidata Carlosa Mese, zbog čega nema drugog kruga izbora.

Morales je pristao u nedjelju na održavanje novih predsjedničkih izbora prema preporuci Organizacije američkih država (OAS) koje su provele reviziju spornih izbora od 20. listopada i pronašle ozbiljne nepravilnosti pri provođenju izbora.

Objavio je svoju ostavku nakon što je to od njega zatražila bolivijska vojska nakon tjedana postizbornih prosvjeda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.