Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Potpredsjednica S&D-a

Borzan: istraživanje EK-a potvrdilo da je problem različite kvalitete proizvoda prisutan u cijeloj EU

Foto arhiva NL
Foto arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2019. u 17:37 2019-06-24T17:37:34+02:00

ZAGREB Eurozastupnica Biljana Borzan istaknula je u ponedjeljak da je istraživanje Europske komisije o dvojnoj kvaliteti proizvoda pokazalo da je problem prisutan na razini cijele Europske unije, a ne samo na istoku EU-a i poručila da su istočne države članice u odnosu na zapadne bile glasnije u namjeri da se zaustavi nepoštena trgovačka praksa.

»Ovo nije bila bitka za istok već za potrošače u cijeloj Europskoj uniji, a istraživanje Komisije pokazalo je da gotovo trećina analiziranih proizvoda ima razlike u kvaliteti na razini cijele EU«, objasnila je za Hinu ponovno izabrana hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Istraživanje Europske komisije provedeno u 19 zemalja pokazalo je da 31 posto proizvoda ima različit sastav, a identično ili vrlo slično pakiranje, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak. Borzan kaže da je to samo još jedna potvrda da iz dvojne kvalitete proizvoda nisu izuzete zapadne članice EU-a.

Potpredsjednica S&D-a objašnjava da se stvorila podjela na zapad i istok EU-a jer su »istočne zemlje prepoznale taj problem« i dodala da su zbog toga bile glasnije u namjeri da se zabrani dvojna kvaliteta proizvoda.

»Proizvodi slabije kvalitete ne prodaju se samo u Hrvatskoj ili Slovačkoj, već i u Francuskoj i Njemačkoj«, poručila je Borzan i podsjetila na ranija istraživanja koja su pokazala da su se, primjerice, u Italiji prodavale Wudy hrenovke lošije kvalitete kao i u Hrvatskoj, Haribo bomboni bili su bolje kvalitete u Hrvatskoj nego u Njemačkoj, dok je Nutella bila najbolje kvalitete u Njemačkoj.

Ipak, istraživanje Europske komisije pokazalo je da je nema razlike u kvaliteti Nutelle koju proizvodi Ferrrero i da je sastav identičan u svim zemljama u kojem je provedeno. No, Borzan podsjeća da je razlog tomu što su iz Nutelle sami priznali propuste i najavili prije istraživanja EK-a da će »promijeniti poslovnu praksu«.

U travnju je Europski parlament potvrdio da će se Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi nadopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a proizvođače će se za kršenje zakona sankcionirati s do četiri posto ukupnog godišnjeg prometa.

Države članice imat će na raspolaganju godinu dana od dana stupanja na snagu ove direktive da ju prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo. Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti u 2022. godini te utvrditi funkcionira li u praksi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.