Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Program u 25 škola

Za produženi boravak u riječkim školama 1,6 milijuna kuna. Otkriveno i koliko plaćaju roditelji

Ilustracija / Foto Vedran Karuza
Ilustracija / Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2019. u 17:49 2019-06-11T17:49:13+02:00

RIJEKA - Grad Rijeka nastavit će financirati program produženog boravka i cjelodnevno odgojnoobrazovnog rada od 1. do 4. razreda u školskoj 2019./2020. godini u osnovnim školama u gradu Rijeci, a za što je u proračunu osigurano 1,6 milijuna kuna do kraja 2019. godine.

Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo napravio je analizu potreba i obuhvata i procijenio da se u novoj školskoj godini organizira isti broj razrednih odjela kao i u tekućoj školskoj godini.

- Time bi se u školskoj 2019./2020. godini u 25 škola organizirale 82 skupine. Prema iskazanom interesu roditelja u 21 školi organizirat će se skupine produženog boravka, u tri škole razredni odjeli cjelodnevne nastave, a u jednoj školi mješovito, i skupine produženog boravka i razredni odjeli cjelodnevne nastave. Također, formirat će se 62 skupine produženog boravka i 20 razrednih odjela cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada.

Temeljem ispitivanja interesa roditelja u slijedećoj školskoj godini za ove programe zainteresirano je oko tri tisuće učenika s prebivalištem na području grada Rijeke i 192 učenika iz drugih jedinica lokalne samouprave. Time bi ovim programima moglo biti obuhvaćeno oko 53 posto učenika razredne nastave, a što je sličan postotak obuhvata kao i prethodnih školskih godina, pojasnili su u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo.

Program će provodilti ukupno 82 učitelja za koje će Grad Rijeka osigurati dio sredstava za rashode za zaposlene u produženom boravku i cjelodnevnoj nastavi, i to za jednog učitelja razredne nastave po skupini učenika.

Utvrđen je i cjenik koji se odnosi na financijsko participiranje roditelja. Roditelj, odnosno staratelj, korisnika usluga za učenika I. razreda koji ima prebivalište na području Grada Rijeke izdvojit će 100 kuna mjesečno tijekom devet mjeseci školske godine. Za drugo dijete cijena se smanjuje za 30 posto, za treće dijete 60 posto, za četvrto i svako sljedeće dijete 100posto.

Za roditelja odnosno staratelja za učenika II., II. i IV. razreda koji ima prebivalište na području Grada Rijeke izdvajanje zavisi od dohotka po članu kućanstva, od 100 do 320 kuna, a dodatno smanjenje primjenjuje se kao i kod učenika prvog razreda. Za roditelja, odnosno staratelja, korisnika usluga produženog boravka koji nema prebivalište na području Grada Rijeke participacija iznosi 450 kuna mjesečno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.