Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
11. prosinca 2019.
Svečanost u Martinovom selu

foto/video Udahnut novi život: U rad pušteno obnovljeno drugo mlinsko kolo u Gašparovom mlinu

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2019. u 14:22 2019-04-25T14:22:08+02:00

Lički majstori su uz upotrebu slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i PGŽ

JELENJE Nakon obnove prvog kola u rujnu prošle godine, početkom ovog mjeseca završena je obnova i drugog mlinskog kola u Martinovom selu, koje je danas svečano pušteno u rad.

Gašparovom mlinu u potpunosti je udahnut novi život. Lički majstori su uz pomoć slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i time u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i Primorsko-goranske županije.

Dobro je poznata činjenica da je, Gašparov mlin jedini aktivni mlin u kojemu se može kupiti svježe mljeveno kukuruzno brašno ili pšenično bračno na našem širem području, piše web Općine Jelenje.

Mlin je izgrađen prije više od tri stoljeća i svjedok je vremena kada su stanovnici jelenjskog kraja živjeli težačkim načinom života. Živjelo se, u većini slučajeva, od poljoprivrede i stočarstva.

- Posljednja obnova drvenih kola bila je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Uspjeli smo u našem naumu da mlinu vratimo stari sjaj i omogućimo da se vrijedne ekonamirnice mogu i dalje proizvoditi. Brinemo o našoj tradiciji i turističkom potencijalu, kao i u obrazovanju najmlađih članova naše zajednice.

Upravo u našem mlinu nekoliko tisuća djece na godišnjoj razini prodefilira i nauči kako nastaje kruh, od zrna do pogače – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući kako je drugo kolo obnovljeno u čast Bruna Kukuljana, legendarnog mlinara koji nas je, nažalost, napustio početkom ove godine.

G2504MG1

Stara drvena građa sačuvana je kao spomen na nekadašnji način života na Grobnišćini i podsjetnik na sve mlinove koje je Rječina imala, u ne tako davnim vremenima. Kako je kazao Marčelja, drvena građa bit će restaurirana i od nje će biti složena skulptura koja će, najvjerojatnije, biti postavljena u kružnom raskrižju u Dražicama.

Obnova mlinskih kola u Martinovom Selu započela je sredinom prošle godine na inicijativu Općine Jelenje te se zajedno s Primorsko-goranskom županijom krenulo u restauraciju drvene građe koja je bila u derutnom stanju.

G2504MG2

Gašparov mlin će tako još dugo godina biti u funkciji kao jedna od najpoznatijih destinacija Općine Jelenje, koju svake godine posjećuju brojni razredi školske djece, ali i građani i turisti. Zaštićena kulturna baština Općine Jelenje od sada diše punim plućima. 

G2504MG4

G2504MG5

G2504MG6

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.