Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
14. prosinca 2019.
Najavljeni radovi

Škole i vrtići postaju gradilišta, do kraja mjeseca kreće energetska obnova na pet objekata u Rijeci

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 16:44 2019-07-27T16:44:30+02:00

Radi se o školama »Eugen Kumičić«, Pehlin i Gornja Vežica te vrtićima Belveder i Vidrice. Vrijednost radova je 20,4 mil. kuna

RIJEKA - Do kraja srpnja na tri školska i dva predškolska objekta trebali bi početi radovi energetske obnove, a riječ je o zgradama osnovnih škola »Eugen Kumičić«, Gornja Vežica i Pehlin te o vrtićima Belveder i Vidrice.

Ukupna vrijednost radova na tri riječke škole iznosi 20,4 milijuna kuna, a u obnovu OŠ »Eugen Kumičić« i OŠ Pehlin uložit će se 6,9 milijuna kuna, dok će troškovi obnove OŠ Gornja Vežica iznositi 6,6 milijuna kuna. Za sva tri objekta u tijeku je postupak javne nabave, a predviđeni rok za dovršetak radova je 210 kalendarskih dana.

Održavanje

Energetska obnova OŠ »Eugen Kumičić« podrazumijevat će sanaciju vanjske ovojnice, sanaciju ravnog krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, zamjenu postojeće rasvjete učinkovitijom te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata, dok energetska obnova OŠ Pehlin podrazumijeva toplinsku izolaciju pročelja, ploča prema tavanskom prostoru oblaže se mineralnom vunom, zamjenu vanjske stolarije učinkovitijom, sustav zaštite od djelovanja munje, zamjenu postojeće rasvjete novom energetski efikasnijom, plinofikaciju te ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima.

Radovi na OŠ Gornja Vežica obuhvaćaju toplinsku izolaciju vanjskog zida, sanaciju ravnog krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije, ugradnja termostatskih ventila i zamjenu postojeće rasvjete učinkovitijom.

Istovremeno s početkom energetske obnove obavljat će se radovi tekućeg i investicijskog održavanja školskih objekata pa će se tako tijekom ljetnih mjeseci u ušminkavanje pet škola uložiti gotovo pola milijuna kuna. Tako će se sa 170 tisuća kuna u Centru za odgoj i obrazovanje preurediti nekadašnji stan domara za potrebe rada škole, dok se ostali radovi odnose na ličenja, uređenje sanitarnih čvorova i sličnih manjih radova, a vršit će se u osnovnim školama Gelsi, San Nicolo, Fran Franković i Škurinje.

Za slične radove na sedam vrtićkih objekata Grad Rijeka će izdvojiti pola milijuna kuna, a riječ je o podopolagačkim, ličilačkim, krovopokrivačkim te keramičarskim radovima na objektima Krijesnica, Kvarner, Oblačić, Drenova, Pehlin, Podmurvice i Vidrice.

Uređenje

Za energetsku obnovu vrtića Belveder i Vidrice utrošit će se pak 4,1 milijun kuna, a radovi bi također trebali početi do kraja srpnja te se predviđa da će trajati 137 kalendarskih dana. Obnova vrtića Belveder, vrijedna 1,7 milijuna kuna, obuhvaćat će radove obnove čitave ovojnice objekta, vanjskih zidova, stropa tavana, izolaciju ravnog krova te izolaciju stropova iznad negrijanog prostora u suterenu. Predviđena je i zamjena postojeće aluminijske bravarije, PVC bravarijom, ugradnja termostatskih radijatorskih ventila, rekonstrukcija sustava zaštite od djelovanja munje i električne instalacije plinske kotlovnice te ugradnja sustava daljinskog očitanja električne energije.

Izvođenje radova na energetskoj obnovi vrtića Vidrice obuhvaća radove obnove vanjske ovojnice, toplinska izolacija vanjske terase I kata te stropa prema negrijanom tavanu. Predviđena je i zamjena postojeće drvene stolarije novom, plinofikacija kotlovnice na lož ulje te ugradnja termostatskih radijatorskih ventila, kao i ugradnja sustava daljinskog očitanja električne energije, a za sve to osigurana su 2,4 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.