Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Put od 250 km

Riječke Ajkule kreću u još jedno hodočašće zahvale Majci Božjoj u Krasno

Foto Majda Bembić
Foto Majda Bembić
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2019. u 15:03 2019-08-06T15:03:44+02:00

RIJEKA - U organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkule", International police Associationa – Sekcija Hrvatska i Aplinističkog kluba Čopalj od 8. do 15. kolovoza trajat će deveto po redu "Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj – Krasno 2019."

Ovo tradicionalno hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara dužine oko 250 kilometara, organizira se povodom blagdana Velike Gospe, ali i u spomen na hrvatske branitelje i njihovu žrtvu u obrani domovine.

"U svim braniteljima i pripadnicima specijalne policije, Velebit je ostavio duboki trag i želimo na ovaj način iskazati zahvalnost za vrijeme koje smo tamo proveli tijekom Domovinskog rata i želimo se u čast i slavu svih naših poginulih suboraca zahvaliti Majci božjoj koja nas je čuvala i bila uz nas cijelo to vrijeme", istaknuo je predsjednik USPDR "Ajkula", Perica Prpić.

Hodočašće je podijeljeno na tri etape, a na onu prvu koja je najteža i najzahtjevnija koja kreće od Tulovih greda i koja prolazi područjem gdje su bile linije obrane, kreće osam hodočasnika.

Druga etapa će 10. kolovoza krenuti sa Visočice, a treća 12. kolovoza s područja Velikog Alana. Svi koji žele mogu se pridružiti na jednoj od ove dvije zadnje etape, a Prpić je pozvao i na priključivanje završnom mimohodu u Kranom 15. kolovoza kada će sudjelovati u procesiji i svetoj misi na kojoj će se biskupu koji bude predvodio misu predati i zahvalna svijeća koja će s hodočasnicima prijeći cijeli put.

Predsjednik Internationaln police Associationa – Sekcije Hrvatska, Miljenko Vidak istaknuo je kako je jedna od zadaća IPA-e promicanje svijetlih tradicija Domovinskog rata na internacionalnoj razini. Dodao je kako će na svetoj misi na početku hodočašća, kao i na onoj na kraju u Krasnom, sudjelovati pripadnici IPA-e Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

"Velebit je divlja planina stoga nas očekuje zahtjevan put zbog nepristupačnih planinarskih staza, međutim svi smo spremni za njega, kao i svih prijašnjih godina i vjerujem kako će sve proći u najboljem redu", istaknuo je predsjednik Sportsko – penjačkog kluba Čopalj, Vladimir Paušić.

Ovogodišnje hodočašće po prvi se put organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.