Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
28. siječnja 2020.
Ljetna škola

Prvi zaron: Strani studenti na Kantridi uče o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2019. u 19:30 2019-07-05T19:30:06+02:00

Ljetna je škola okupila izvrsne studente medicine iz Kine, Estonije, Izraela, Austrije, Nizozemske, Indonezije, Hong Konga, Singapura i Švedske

RIJEKA - Prvim zaronom na Kantridi u petak je počeo tečaj ronjenja za studente medicine iz cijelog svijeta koji se održava u sklopu Ljetne škole medicine ronjenja u organizaciji Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC).

Ljetna je škola okupila izvrsne studente medicine iz Kine, Estonije, Izraela, Austrije, Nizozemske, Indonezije, Hong Konga, Singapura i Švedske, a cilj je ne samo studente podučiti ronjenju, nego i educirati ih o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini, koja se sve više primjenjuje u liječenju.

Navodeći kako je riječ je o grani medicine koja nije više orijentirana samo na liječenje stanja izazvanih boravkom na velikim dubinama, već i na liječenje rana od dijabetesa, ulceroznog kolitisa, opeklina, smrzotina, Chronove i drugih bolesti, predsjednik Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska, Frano Marinelli, istaknuo je da upravo zbog toga CroMSIC surađuje s KBC-om Rijeka i Centrom za podvodnu i hiperbaričnu medicinu u kojima rade vrhunski stručnjaci i koji svoja znanja nesebično žele podijeliti sa studentima iz cijeloga svijeta.

Ujedno je dodao i da je njihova udruga aktivna već 25 godina i da je od udruge koja se tijekom rata borila s privlačenjem stranih studenata, danas postala jedna od prepoznatljivijih među studentima medicine, između ostalog i zbog jedinstvenog projekta Ljetne škole medicine ronjenja.

Entuzijazam hrvatskih studenata prepoznao je i JGL, koji ih drugu godinu zaredom podupire u ovim aktivnostima, a kako je istaknula direktorica marketinga i prodaje Alenka Jajac Knez, JGL već godinama aktivno pomaže rad studentskih organizacija te podržava edukativne projekte s posebnim naglaskom na one koji su vezani za razvoj znanosti i razmjenu ideja.

- Značajna posveta pritom se daje projektima koji povezuju mlade talente s poslovnom zajednicom i pripremaju ih za buduće poduzetničke izazove. Budući da je Rijeka jedan od najvažnijih medicinskih i farmaceutskih gradova Hrvatske, što potvrđuje dolazak studenata medicine iz cijelog svijeta na edukaciju koji su birani prema kriterijima izvrsnosti, JGL daje doprinos pozicioniranju Rijeke kao grada u kojemu znanost i industrija usko surađuju, te koji je otvoren za edukaciju mladih talenata, kazala je Jajac Knez.

U organizaciji Ljetne škole medicine ronjenja sudjeluje i nekadašnji predsjednik CroMSCIC-a dr. Igor Barković koji u ime Centra za hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka podučava mlađe kolege.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze