Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
21. siječnja 2020.
Zadovoljan odvijanjem radova

Obersnel za gužve u Krešimirovoj okrivio neodgovorne vozače: 'Skreću tamo gdje je zabranjeno'

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 17:27 2019-07-09T17:27:00+02:00

RIJEKA - Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nadu da će unatoč maču stečaja koji visi iznad "3. maja" riječki škver izbjeći crni scenarij i da će brodogradnja ostati jedna od strateških riječkih gospodarskih grana.

- Zahvaljujući pozitivnoj ulozi direktora Edija Kučana i uz veliku potporu sindikata i radnika, čini se sve da se stečaj ne dogodi i da se proizvodnja nastavi. Brodovlasnici su spremni participirati u dovršavanju izgradnje brodova, ali i ugovoriti novogradnje.

Za to su potrebna sredstva i garancije, a to znači da to treba riješiti resorno ministarstvo i Vlada. Vjerujem da će se to dogoditi i da će se stečaj izbjeći. Što se tiče Grada Rijeke, do sada smo iz proračuna izdvojili 137.000 kuna za topli obrok radnicima. Osigurali smo im i prijevoz do "Viktora Lenca" kada je trebalo odraditi jedan posao, izjavio je Obersnel.

Riječki gradonačelnik najavio je i da će se pokrenuti projekt poduzetničke zone Bodulovo s mrtve točke.

Projekt Bodulovo

- I za taj projekt povukli smo sredstva iz EU-fondova. Riječ je o oko 5,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a oko 5,4 milijuna kuna izdvojit će se iz proračuna. Na taj način su osigurana sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture, a natječaj će biti vrlo brzo raspisan. Izgradit će se potrebne ceste i zemljište Bodulova će se podijeliti na 11 parcela. S obzirom da je Rijeka prostorno stiješnjena na 44 četvorna kilometra, ovaj prostor će biti značajan za daljnji razvoj poduzetništva u Rijeci, uvjeren je Obersnel.

On je izdvojio još jedan projekt koji je u tijeku. Riječ je o uređenju Mosta hrvatskih branitelja koji bi trebao biti gotov do jeseni.

- Prihvatili smo inicijativu udruga proizašlih iz Domovinskog rata da se upišu imena 206 poginulih branitelja iz našega kraja. Riječ je o investiciji od oko 750.000 kuna, a Ministarstvo branitelja osiguralo je 90.000 kuna. Autori projekta mosta osmislili su uređenje oko mosta kojim je predviđeno postavljanje dodatnih elemenata kako bi se ostvarila inicijativa, pojasnio je Obersnel.

Prema najavi riječkoga gradonačelnika, krenut će i uređenje Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije.

Pješačka zona

- Postoji projekt uređenja koji uključuje postavljanje kamenih ploča na parter i uređenje Ulice Dolac kako bi se sve pretvorilo u pješačku zonu. To neće biti moguće zbog zahtjeva konzervatora koji su tražili šest mjeseci do godinu dana arheoloških istraživanja. To znači da bi se radovi protegnuli u 2020. godinu, kada smo Europska prijestolnica kulture. Zato smo se odlučili za privremeno uređenje koje uključuje i hortikulturne zahvate, a nakon uređenja više neće biti parkiranih automobila jer širimo pješačku zonu. Ova dva trga zaslužuju da budu slobodni od automobila i adekvatno uređeni, ocijenio je Obersnel.

3696271

Riječki gradonačelnik zadovoljan je načinom na koji je krenuo projekt uređenja Krešimirove ulice.

- Promet se za sada odvija u skladu s očekivanjima. Događaju se povremeni zastoji, ali su oni vrlo često rezultat neodgovornih vozača koji ne poštuju prometnu signalizaciju i skreću tamo gdje je skretanje zabranjeno. Zahvaljujem svim vozačima koji koriste zaobilaznicu i onima koji voze Krešimirovom i poštuju prometna rješenja. Radovi će potrajati godinu dana, ali bi u 2020. godinu trebali ući s gotovim radovima od Žabice do kompleksa Benčić, najavio je Obersnel.

Nastavlja se turistički rast

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na nastavk trenda rasta broja dolazaka i noćenja u Rijeci.

- U prvih šest mjeseci ove godine bilježimo 11 posto više dolazaka i 24 posto više noćenja. Lipanj je bio izuzetno dobar jer smo imali 34 posto više noćenja nego lani. Sljedeće godine će se otvoriti i Hilton na Kostabeli pa bi rezultati mogli biti još bolji. Najviše nam dolaze Talijani, gosti iz BiH, SAD-a, Mađarske, Francuske... Rijeka se prepoznaje kao zanimljiva turistička destinacija. Turisti traže dodatne sadržaje, a takvih je u Rijeci čitav niz, izjavio je Obersnel.

Uređenje prostora ispred Kazališta

Grad Rijeka raspisao je natječaj za uređenje prostora ispred HNK Ivana pl. Zajca.

- Riječ je o prostoru na kojemu je smještena fontana. Bit će uređen, kao i Verdijeva ulica, a uredit će se i sama fontana u smislu rasprskavanja vode i adekvatnog osvjetljenja, najavio je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.