Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
9. prosinca 2019.
Posveta gospodarskoj povijesti

MUZEJ VINA: U Kastvu otvorena Kuća belice

Foto: Edi Prodan
Foto: Edi Prodan
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2019. u 9:13 2019-06-06T09:13:00+02:00

Kuća belice je daleko više od enološke posvete Kastavštini. Ona je i zanimljiva slika cjelokupnog gospodarsko-socijalnog razvoja ovog kraja

KASTAV - Kuća belice, zanimljivi muzejski postav čiji je sadržaj osmislio muzeolog Grga Frangeš, svečano je sinoć otvorena u središtu Kastva. Iako je dominantno posvećena popularnoj kupaži vina, Kuća je daleko više od enološke posvete Kastavštini. Ona je i zanimljiva slika cjelokupnog gospodarsko-socijalnog razvoja kraja, područja kojem osim samog Kastva pripadaju još i dijelovi općina Viškovo te Matulji. Sukus je to zajedničkog razmišljanja Mateja Mostarca, gradonačelnika Kastva te Gorana Petrca, pročelnika Primorsko-goranske županije izrečenog sinoć na prigodnoj svečanosti u dvorištu Kuće belice. Njih su dvojica ujedno na simbolični način prerezali vrpcu te na taj način i otvorili Kuću belice.

Projekt obnove trajao je nekoliko godina da bi značajni i završni uzlet doživio prije nešto manje od dvije godine kad se, nakon građevinske obnove, krenulo uređivati unutrašnjost. Danas je to jedan vrlo zanimljivi postav koji ima i elemente multimedijalnosti te će svakako vrlo brzo izrasti u mjesto jako privlačno posjetiteljima iz bliže okolice ali i turistima.

- Drago mi je da smo svi danas okupljeni sretni i - bezgrešni, istaknuo je Ivica Rubeša, jedan od najuglednijih vinara Udruge Belica, koji se time referirao na narodne mudrosti što vinu daju plemenitost i poticaj ljudskoj dobroti. Rubeša je ujedno vodio kroz program predstavljajući ljude koji su najzaslužniji za rad i rast Udruge, kao i nastanak ideje, projekta Kuća belice. Među mnogima, pa tako i svim gradonačelnicima Kastva kroz povijest Udruge Belica - Brozović-Cuculić, Jurčić, Lukanović te Mostarac - kao i ljudima koji su stvarali temelje organiziranog rada što je doveo do muzejske posvete vinu i težaštvu Kastavštine.

- Kad danas pređemo kroz povijest ne možemo se ne sjetiti Ivice Nemeca čije su ideje i ustrajnost potaknuli implementaciju modernih tehnologija u proizvodnju naših vina, dolazak do toga da danas imamo i pjenušac od Belice kao i klasifikaciju našeg vina kao - vrhunsko, istaknuo je Radenko Srdoč, predsjednik »Belice« od njezinog nastanka pa sve do prije nekoliko mjeseci kad je na to mjesto izabran jednako ugledni Miljenko Host koji je također pozdravio prisutne.
A među njima su bili i vinski vitezovi, kao i gosti iz prijateljskih vinskih udruga Nadin, Lepoglava te Jelsa. Domaćine je u njihovo ime pozdravio Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin.

A kad je harmoniku u ruke uzeo popularni mladi glazbenik Dorijan Rubeša iz svih je grla spontano krenula pjesma - Lipo, lipo je vino pit’, ma još je lipše neč... Jedinstvena fešta, kojoj su glazbeni sadržaj dali još i braća Emanuel i Danijel Cuparić, svi zajedno polaznici glazbene škole koja djeluje pri OŠ »Milan Brozović« Kastav, mogla je ući u svoj opušteniji, vinu srodniji sadržaj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.