Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Iz šume u grad

Gornju Vežicu preplavile lisice. Provjerili smo postoji li razlog za strahovanje

Gornju Vežicu preplavile lisice. Provjerili smo postoji li razlog za strahovanje
Gornju Vežicu preplavile lisice. Provjerili smo postoji li razlog za strahovanje
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 8:14 2019-07-10T08:14:17+02:00

Na pojavu lisica upozorio nas je naš čitatelj Radivoj Kulačin iz Ulice Zdravka Kučića, no iz Veterinarske stanice koja ih hvata i vraća u šumu kažu da se radi o zdravim životinjama, jer zbog oralne vakcinacije bjesnoće nema već godinama

RIJEKA - Lisice su nastanile teren bivšeg Istravina, tvrdi naš čitatelj Radivoj Kulačin s Gornje Vežice, pokazujući zelenilo s balkona svojeg nebodera u Ulici Zdravka Kučića 14. Riječ je o lokaciji koja je šumovita, a od zgrada u jednom dijelu odvaja je željeznička pruga. Nekad industrijski pogon koji je proizvodio pića, postao je sigurno stanište za ovu životinju.

- Prije par dana vidio sam jednu ispred ulaza u svoju zgradu, tu uza zid. Baš je bila to jedna velika lisica. Sigurno je životinju privukao miris kokoši koje drži jedan susjed, u blizini. Zanimljivo je kako izlaze danju, kada je skoro najjače sunce i uopće se ne boje ljudi. Vrlo su pitome, dalje nam veli naš sugovornik.

Pokazuje nam fotografiju i snimak jednog primjerka kojeg su prije mjesec dana uspjeli uhvatiti djelatnici riječke Veterinarske stanice. O brojci koju gustiš skriva u ovom se trenutku samo može nagađati. Stanari ovu životinju viđaju unazad dvije godine, saznajemo.

- Da se nešto čudno događa, primijetio sam po tome što mi oko zgrada više nemamo mačaka, a rekli su mi da joj je to omiljena hrana. Voli naravno i glodavce. Ma, brinem se zbog djece, budući da se lisice nekako uvijek povezuju s bjesnoćom, dodaje nam dalje zabrinuti Kulačin.

No, odmah treba reći da nema razloga za paniku. Naime, kako saznajemo od Milke Milijanović iz Veterinarske stanice Rijeka, bjesnih lisica zbog oralne vakcinacije nema već godinama i zapravo je riječ o zdravim životinjama. Milijanović dodaje da se spuštaju u grad zbog hrane ali i zbog toga jer im čovjek uništava njihova staništa.

Foto Roni Brmalj

- To koliko se šuma siječe u Gorskom kotaru, to je strašno, dodaje Milijanović. Jako ih puno već sada ima u Rijeci i okolici, primjerice Viškovu, Kastvu, Klani. Veterinarska stanica Rijeka redovito zaprima pozive i izlazi na teren. Na mjesečnoj razini to je i do tri intervencije. Brojnost populacije raste jer one ovdje zapravo nemaju prirodnih neprijatelja. Kada je veterinari uhvate, ona se odvozi do njezinog prirodnog staništa. To bi bile šume Gorskog kotara. Mi životinju ne ubijamo. No, ona se vrlo često zna vratiti od kuda je došla, saznajemo od naše sugovornice.

Lisice su se prilagodile čovjeku, sve su manje plašljive i znaju gdje će potražiti hranu. Postale su kvartovske, odnosno imaju svoj teritorij.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.