Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Belgijanci predstavili projekt

DOM ZA STARIJE U KOSTRENI Investitorima uvjeti idealni, korisnicima cijene tržišne

 Belgijanci u Kostreni planiraju dom, a spominje se i gradnja stanova za starije osobe kao i jedinica za osobe s Alzheimerom
Belgijanci u Kostreni planiraju dom, a spominje se i gradnja stanova za starije osobe kao i jedinica za osobe s Alzheimerom
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2019. u 14:08 2019-07-05T14:08:38+02:00

Osim prodaje atraktivnog zemljišta u Pavekima površine oko 13 tisuća četvornih metara koje je Kostrena okrupnila zahvaljujući darovnici države i čiju će cijenu u slučaju prodaje odrediti vještaci, Belgijanci očekuju da ih Općina Kostrena oslobodi komunalnih davanja i dade jednokratni kredit tzv. »bullet loan« s maksimalnom otplatom od pet godina

KOSTRENA Općinsko vijeće Kostrene dalo je pozitivno mišljenje prema kojem je izgradnju doma za starije osobe u Pavekima moguće realizirati putem suradnje s Lindbergh grupom iz Belgije, kao potencijalnim investitorom.

Zaključak koji je usvojen sa sedam glasova vladajuće koalicije ovlašćuje kostrenskog načelnika Dražena Vranića za poduzimanje potrebnih radnji kako bi se realizirao projekt koji su na posljednjoj sjednici Vijeća prezentirali predstavnici Lindbergh grupe.

Oporba je kod donošenja zaključka bila suzdržana, a kako objašnjavaju u HDZ-u i u Uniji Kvarnera, suradnju nisu podržali jer su zaključak prvi put vidjeli tek nakon prezentacije na sjednici.

- Klub vijećnika HDZ-a bio je suzdržan zbog činjenice da je procedura donošenja istoga protivna Poslovniku Općinskog vijeća. Zaključak nije bio sastavni dio materijala koji se dostavlja vijećnicima pet dana prije sjednice, o prijedlogu zaključka se nije vodila rasprava i nije nam bio dostupan u pisanom obliku već ga je predsjednik vijeća djelomično, na brzinu usmeno predstavio. Dio sadržaja samog zaključka više je nego smiješan i čudan jer se, primjerice, vrlo dobro zna da je načelnik nositelj izvršne vlasti i da mu ne treba nikakvo dobivanje ovlasti od strane predstavničkog tijela, kaže vijećnik HDZ-a Sanjin Vrkić.

Hilde Bosmans iz belgijskog Lindbergha vijećnicima prezentirala projekte grupe / Snimio Vedran KARUZA

Sličnog razmišljanja je i Mirela Marunić iz Unije Kvarnera koja smatra da je zaključak podmetnut dok za uvjete Lindbergh grupe koji su se mogli iščitati iz prezentacije kaže da nisu povoljni za Općinu Kostrena.

Otkup zemljišta povratak na staro

- S obzirom da sam kao načelnica jako bila involvirana u ovaj problem moram naglasiti da nas prezentacija koja spominje otkup zemljišta vraća u razdoblje od prije 20 godina. Puno smo truda izdvojili da nam država daruje zemljište, prošli smo razne vlade, napravili studiju isplativosti i analizirali potrebe naših mještana. Iz naše studije zaključeno je da bi jedan takav projekt kao što je dom za starije trebala graditi Općina Kostrena. Prema našim izračunima, to bi bio projekt od 70-ak milijuna kuna, a s obzirom da je Općina likvidna i nije zadužena, ona ga može financirati. Osobno iz ove prezentacije Lindbergh grupe mogu zaključiti da su uvjeti za investitora idealni, ali ovakvim potezom nismo ništa napravili za Općinu Kostrena, istaknula je Marunić.

Osim u matičnoj Belgiji, Lindbergh grupa svoje projekte domova za starije osobe razvija još u Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj te u Slavonskom Brodu i Dugoj Resi. Oba doma za starije u Hrvatskoj još nisu izgrađena, no Lindbergh je vlasnik zemljišta u Slavonskom Brodu i Dugoj Resi koja je kupio vlastitim sredstvima.

No, u Lindberghu ističu kako je ukupna vrijednost njihovih projekta 1,3 milijarde eura dok u svom portfelju imaju 7.250 soba i 2.800 stanova za starije sobe.

Duga Resa i Slavonski Brod

- Prije dvije godine kupili smo zemljište u Dugoj Resi u kojoj planiramo dom za smještaj za 200 osoba. Od toga bi 160 osoba bilo smješteno u domu, a ostatak u stanovima koji se nalaze u sklopu kompleksa i po potrebi koriste sve njegove usluge. Projekt u Dugoj Resi trebao bi imati i jedinicu za skrb o osobama s Alzheimerovom bolešću, a njegova vrijednost kreće se oko deset milijuna eura. Projekt u Slavonskom Brodu ima nešto manje kapacitete dok u Kostreni koja je atraktivan, ali i bogatiji dio Hrvatske, planiramo početi primjenjivati tehnološke inovacije, rekla je Hilde Bosmans iz Lindbergha, prezentirajući projekte grupe.

Belgijanci u Kostreni planiraju dom za starije s četiri nivoa skrbi o starijim osobama, kapacitet doma trebao bi biti oko 150 osoba, a osim soba, i u Kostreni se spominju stanovi za starije osobe kao i jedinica za osobe s Alzheimerom.

Kapacitet 150 osoba, zaposlenih 30 do 35

U prezentaciji Lindbergh grupe naglašeno je da se Kostrena obvezuje na dugoročni aranžman kad je poslovanje doma u pitanju, preuzimajući na sebe 30 posto kapaciteta za potrebe svojih stanovnika, i to po dnevnoj cijeni, koja nije poznata.
- Stav HDZ-a je da nema smisla graditi dom od 150 jedinica, a da Općina Kostrena nema nikakve koristi osim što bi Kostrenjani mogli platiti komercijalnu cijenu. Moram reći, da ne mogu prihvatiti ni načelnikov stav da smo nesposbni izvesti jedan projekt i sudjelovati u njemu, komentirao je Tomislav Matić.
Inače, prethodna studija isplativosti doma za starije u Kostreni koja je izrađena u mandatu Mirele Marunić i koja je predviđala da Općina Kostrena snosi troškove izgradnje, pokazala je profitabilnost cjelokupne investicije uz fiksne troškove plaća 77 zaposlenika. Planovi Lindbergh grupe za kapacitet doma koji je ostao u istim i kreće se oko 150 osoba, predviđaju između 30 i 35 zaposlenih, pa se postavlja i pitanje kvalitete skrbi u tako organiziranoj ustanovi.

Kad je riječ o rokovima izgradnje doma u Kostreni koji već ima građevinsku dozvolu, u Lindberghu vjeruju da im za sređivanje papirologije treba oko godine i pol, a za izgradnju maksimalno tri godine.

Osim prodaje atraktivnog zemljišta u Pavekima površine oko 13 tisuća četvornih metara koje je Kostrena okrupnila zahvaljujući darovnici koju je dobila od države i čiju će cijenu u slučaju prodaje odrediti vještaci, Belgijanci očekuju da ih Općina Kostrena oslobodi komunalnih davanja.

Od Općine Kostrena očekuju i jednokratni kredit tzv. »bullet loan« s maksimalnom otplatom od pet godina. U ovom slučaju općina na sebe preuzima ulogu kreditora sa svim rizicima dok su kamatne stope za investitora daleko povoljnije nego kod bankarskog financiranja.

Obveze prema državi

U ovom aranžmanu posebno su zanimljive obaveze prema državi vezane uz ugovor o darovanju zemljišta, kao i ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije koje je Primorsko-goranska županija u mandatu prethodne vlasti financirala s oko milijun kuna putem natječaja za sufinanciranje projektne dokumentacije.

- Kad sam zadnji put u sjedio u Vijeću u prosincu 2012. godine ista je tema bila na dnevnom redu, samo što je onda bio Strabag u igri, komentirao je HDZ-ov vijećnik Tomislav Matić koji je na sjednici pitao kostrenskog načelnika smije li uopće Općina Kostrena darovano zemljište prodavati privatnom investitoru.

- U ugovoru o darovanju iz 2016. godine postoji obaveza da se na tom mjestu u roku od pet godina izgradi dom za starije sobe, a postoji i mogućnost da se ti rokovi produže. Kad je riječ o zemljištu koje je darovala država, radi se o tisuću kvadrata na koje je stavljena zabilježba i koje se ne smije otuđiti bez suglasnosti države. Nova situacija u biti se uopće ne razlikuje od planova iz prošlog saziva jer je i trgovačko društvo Kostrena Nova koja je trebala upravljati izgradnjom doma također bi trebala tražiti dozvolu, objašnjenje je Dražena Vranića, kostrenskog načelnika koji ostaje pri stavu da se Općina Kostrena ne može sama upuštati u ovakav projekt već je za izgradnju doma za starije u Kostreni potreban strateški partner.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu