Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Pretposljednja sjednica

Vijeće Vinodolske općine jednoglasno do proračuna od 15,7 milijuna kuna

 Vijeće Vinodolske općine jednoglasno do proračuna od 15,7 milijuna kuna
Vijeće Vinodolske općine jednoglasno do proračuna od 15,7 milijuna kuna
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2017. u 9:31 2017-12-14T09:31:00+01:00

Prihvaćen je jedini amandman SDP-a kojim je Dječji vrtić Cvrčak i mrav dobio 20 tisuća kuna više. Načelnik Karlić pojasnio je da proračun karakterizira ulaganje u djecu, cestovnu infrastrukturu u funkciji turizma, uređenje stare jezgre i centra Bribira

BRIBIRProračun Vinodolske općine za 2018. godinu iznosit će 15,7 milijuna kuna. Donesen je jednoglasno. Prihvaćen je i jedini amandman koji je predložio SDP, kojim je dječji vrtić dobio 20 tisuća kuna više. Načelnik Karlić pojasnio je da proračun karakterizira ulaganje u djecu, cestovnu infrastrukturu u funkciji turizma, uređenje stare jezgre i centra Bribira koji je najzapuštenije općinsko mjesto, iako je centar općine.

Projekt Putevima Frankopana podebljat će općinski budžet te znatno pomoći u obnovi fasade općinske zgrade i uređenju igrališta. Naime, zgrada općine dio je nekadašnjeg frankopanskog kaštela. Uložit će se 250 tisuća kuna, a projekt Putevima Frankopana pokrit će 85 posto troškova.

U otprilike istom postotku projekt će sufinancirati više od 800 tisuća kuna vrijedno uređenje dječjeg igrališta koje će s drvenim igralima biti identično igralištima iz vremena Frankopana. Na rashodovnoj strani održavanje cesta pojest će 1,2 milijuna kuna, oko milijun kuna otići će na razne stavke vezane uz otpad, javna rasvjeta stajat će 700 tisuća kuna, vatrogasci gotovo pola milijuna kuna, vrtić gotovo dva milijuna kuna. Za kulturu će se izdvojiti 760 tisuća, a za sport 420 tisuća kuna.

Turizam sve jači

Rebalansom je ovogodišnji proračun povećan za 2,6 milijuna kuna te će tako proračun iznositi 17 milijuna kuna. Obično se proračuni smanjuju, a dobrim, možda i prerealnim i opreznim planiranjem proračuna, došli smo u situaciju da proračun povećavamo na kraju godine. Za to su zaslužni povećani prihodi od poreza na dohodak, porez na nekretnine...

Proračunska rasprava je ušla i u turističke vode. Vijećnik Ivica Jerčinović, ujedno i predsjednik Turističke zajednice, istaknuo je zavidne turističke pomake i predložio da se sazove tematska sjednica na kojoj bi se analizirali turistički rezultati i poslovanje turističke zajednice. Predsjednik vijeća Miklić predložio je da svi proračunski korisnici, dječji vrtić, knjižnica, Centar za kulturu, Ivanj, Vodovod Žrnovnica i turistička zajednica predoče izvješće o trošenju proračunskih sredstava kako bi se dobile kvalitetne informacije.

Na aktualnom satu, kao po pravilu, prvo pitanje odnosi se na životinje koje šeću Vinodolom.
– U veljači se planira organizirati edukaciju za stanovništvo gdje bi se podučilo kako reagirati u slučaju susreta sa zvijeri, najavio je predsjednik Općinskog vijeća i lovac Boris Miklić te istaknuo da se zatražilo dodatne markice za odstrijel divljih svinja.

Želje, želje...

Vijećnik Branko Pancić je primijetio da Vinodolska općina nije prepoznatljiva po gastronomskoj ponudi i pitao što se kani učiniti.
– Vinodolska općina i TZ moraju uložiti napor da privučemo adekvatnog ugostitelja, odgovorio je načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić.

– Cijena bivše tvornice Kamenskog u Grižanama pala je na 200 tisuća eura, što je već prihvatljiva cijena za poduzetnike. Pozovite zainteresirane, poručio je načelnik Karlić dodajući da već postoji zainteresiran poduzetnik koji bi rado vidio restoran u prizemlju i apartmane na katu.

Sto tisuća noćenja

– Turistički rezultati su zaista odlični. Doseglo se rekordnih sto tisuća noćenja, što je više od cjelokupnog Gorskog kotara i najviše u zaobalnom dijelu Primorsko-goranske županije. Uz podsjetnik da se prije 20 godina krenulo s četiri tisuće noćenja. Prosječno zadržavanje turista iznosi devet dana, što Vinodolsku općinu stavlja na treće mjesto u županiji. Stvarno turističke brojke za pohvalu – komentirao je voditelj Odsjeka za finacije i proračun Den Strizić.
– U turističkoj zajednici potrebno je više rada i odgovornosti na svakom događanju – smatra načelnik Karlić.

– Trebamo gastronomsku ponudu po kojoj ćemo biti prepoznatljivi, možda na tragu projekta »Ča su jeli naši stari«. Tribalj također treba dobiti restoran, možda u Domu koji više obećava nego što daje. Zašto ne i restoran na samom Tribaljskom jezeru? Ima interesa za uređenje stare škole u Driveniku.
U Bribiru bi trebalo aktivirati ruševine i možda tako naći mjesto za ugostiteljski objekt. Prije svega ćemo tražiti naše ljude, kuhare i konobare, iz Vinodola koji rade negdje drugdje da se vrate i pokrenu posao u svom kraju, najavio je Karlić.

Jerčinović je zamjerio da Drivenik nije nimalo okićen pred Božić.

Domaći igrači najvažniji

Vijećnik Darko Jerčinović je pitao što je s NK Turbinom koja nije odigrala dvije utakmice.
– Ima li igrača? Čujem da klub nema sportskog direktora, što uprava poduzima? Načelnik Karlić rekao je da su ekipu prorijedile ozljede, još prehlade i kartoni... Moramo inzistirati na domaćim igračima, manje je bitno u kojoj ligi igramo, rekao je Jerčinović.

Opasne gužve

Načelnik Karlić se složio, rekao da Drivenik nije okićen jer »Sando« koji ima koncesiju ima tehničke probleme, ali je najavio da će izvršiti svoju obavezu. U sljedećim godinama manifestacija kakvu ove godine ima Bribir selit će po mjestima općine.
Roko Brozović je upozorio da su prometne gužve u centru Triblja, kad roditelji dolaze po djecu iz škole, neodržive i opasne. Na vijeću je dano na znanje da bi od sljedeće pedagoške godine vrtić Cvrčak i mrav mogao raditi u dvije smjene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.