Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Sve po propisima

GRADNJA NA METAR OD MORA Kako to da novljanska riva za Ivu Majoli nije pomorsko dobro?

Foto I. Tomić / D. Jelinek
Foto I. Tomić / D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2017. u 9:17 2017-12-18T09:17:57+01:00

Iva Majoli predala je zahtjev za dogradnjom i nadogradnjom restorana još 2012. godine. Postupak je obustavljen sve do konca studenog prošle godine, kad je Županija dostavila obavijest da se briše zabilježba postupka utvrđivanja granice pomorskog dobra na česticama na kojima se nalazi restoran

Trgovački sud u Zagrebu ovih je dana otvorio stečaj nad njezinim Tenis centrom zbog duga od 800-tinjak tisuća kuna, ali naša proslavljena tenisačica i ne baš uspješna poduzetnica Iva Majoli ne staje. Tako je krenula u rekonstrukciju i dogradnju ugostiteljskog objekta, restorana od oko 140 četvornih metara koji se još uvijek vodi kao njezino vlasništvo, smještenom na samoj rivi u Novom Vinodolskom, tik uz tamošnju benzinsku pumpu.

Objekt na svega metar-dva do mora, pitanje pomorskog dobra, radovi koji su upravo u tijeku i slavno ime vlasnice. Potencijal za novinsku priču. Međutim, u Lijepoj Našoj pomorsko dobro ne zahvaća uvijek onih čuvenih šest metara od obale, pa tako ni u ovom konkretnom slučaju restorana Ive Majoli.

Kako su nam potvrdili iz županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Iva Majoli uredno je ishodovala građevinsku dozvolu za ovaj zahvat.

Kermas vjerovnik

Pokušali smo doći do ove bivše tenisačice i osvajačice Roland Garrosa 1997. godine, kako bismo od nje čuli o planovima i ulaganjima u restoran u Novom, ali bez uspjeha.

Prema izvatku iz zemljišnoknjižnog odjela vidljivo je, naime, da na ovom objektu hipotekarno pravo od listopada prošle godine »drži« Danko Končar, odnosno njegova tvrtka Kermas energija, ista ona s kojom je privatizirao Brodotrogir, ali i nedavno poslao pismo namjere za uključenje u proces restrukturiranja Uljanika. Krajem prošle godine, podsjetimo, mediji su se raspisali o pravoj božićnoj bajci Majolijevih, tako je barem predstavljeno, jer su se pojavili Danko i njegov sin Nenad koji su platili 38 milijuna kuna vjerovnicima i tada spasili njezin Tenis centar na Cmroku od stečaja. Prema spomenutom zemljišno-knjižnom izvatku za restoran u Novom Vinodolskom, Hypo banka, odnosno kasnije njezin pravni sljednik H-Abduco, na ovom su objektu imali založno pravo za kreditni paket od gotovo 29 milijuna kuna. Ugovorom o prodaji i naplatnom ustupu ovih tražbina na njih je kao novi hipotekarni vjerovnik »sjela« Kermas energija.

Foto Ivica Tomić

Otvorena luka

Iz odgovora što smo ga dobili iz Primorsko-goranske županije, Iva Majoli predala je zahtjev za dogradnjom i nadogradnjom restorana još 2012. godine. Međutim, kako za dvije čestice, na kojima se nalazi taj objekt, nije bila utvrđena granica pomorskog dobra, postupak je obustavljen, sve do konca studenog prošle godine kad je županijski Upravni odjel za pomorstvo, promet i veze dostavio obavijest da se briše zabilježba postupka utvrđivanja granice pomorskog dobra na česticama na kojima se nalazi restoran Ive Majoli.

– Za područje na kojem se nalaze k.č. br. 16305/7 i 16305/9, k.o. Novi utvrđena je granica luke otvorene za javni promet Novi Vinodolski temeljem Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju lučkog područja u lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Primorsko-goranske županije. Prema navedenoj Odluci, nekretnine k.č. br. 16305/7 i 16305/9, k.o. Novi nalaze se izvan obuhvata lučkog područja, odnosno izvan pomorskog dobra – stoji u odgovoru što smo ga dobili iz Županije.

Ispostava županijskog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u Crikvenici tako je Ivi Majoli, nakon pet godina, izdala građevinsku dozvolu, a početak radova prijavljen je početkom studenog ove godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu