Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
10. prosinca 2019.
Rješenje za poplave

Kreću pripremni radovi za realizaciju projekta HE 'Kosinj 2': Hoće li to ipak biti prekasno?

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2019. u 10:28 2019-09-15T10:28:16+02:00

KOSINJ Jedan od najljepših predjela Like svake godine zadese katastrofalne poplave. Rijeka Lika je kroz stoljeća plavila Kosinjsku dolinu. Mislilo se da će izgradnje HE „Sklope“ '60-ih godina ublažiti stihijsko divljanje rijeke Like.

Malo toga se promijenilo. Natruha optimizma stiže s najavljenim projektom HE „Kosinj 2“. Iz HEP-a o tome stižu informacije već desetljećima. Geodetska izmjera cijeloga područja Kosinja dala je nadu da će stvari konačno krenuti na bolje.

Informacije o ovom ogromnom projektu, gradnji još jedne hidroelektrane i novog akomulacijskog jezera daju se „na kapaljku“. Načelnik Općine Perušić Ivica Turić dao nam je malu ekskluzivu.

- HEP je zadnjih godina po tom pitanju učinio puno toga, ali o tome nema previše informacija. U medijima tek ponekad „procuri“ ponešto. Okončana je anketa s mještanima područja Gornjeg Kosinja i okolnih mjesta koja bi se trebala naći pod vodom novog jezera.

Ljudi su svjesni činjenice da će se za koju godinu morati iseliti. Prihvaćen je projekt i ishodovane su sve potrebne dozvole za gradnju tunela koji bi trebao obuzdati Bakovac, potok koji veći dio godine jedva teče, a kada dođu kiše i tope se snjegovi postaje vodena neman koja nosi sve pred sobom.

Taj tunel će biti duljine 5,5 km i obuzdat će vodu koja će se izljevati izravno u jezero, na dionici Kosinjski Bakovac-Lipovo Polje-Kosinj most. Vrijednost toga projekta je oko 25 milijuna kuna i počinje se graditi ovoga proljeća, naglašava načelnik Turić.

Već narednog tjedna HEP za svoje potrebe počinje s gradnjom obilazne ceste Studenci-Mlakva. U demografskom smislu sve ovo je za Kosinj malo prekasno. Galopirajuća depopulacija smanjila je u zadnjih 50 godina broj stanovnika za 10 puta pa sada u ovom zemaljskom raju živi manje od tisuću ljudi, pretežno staračkih domaćinstava.

Ovu školsku godinu u matičnoj školi „Anž Frankopan“ nije upisan niti jedan prvašić, a zatvorena je još jedna područna škola. Ona u Rudinki koja je do rata bila krcata djecom.

Kosinj most (M. Smolčić)

Kosinj (M. Smolčić)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.