Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4n
Sutra: 11° 11° 4n
18. veljače 2020.
Poznati meteorolog u Opatiji

foto/video Vakula stigao u Opatiju, pa dao potpuno pogrešnu prognozu, nije očekivao da će se dogoditi baš ovo

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 7:19 2020-01-24T07:19:10+01:00

Zbog velikog interesa publike predavanje je iz malenih prostorija u Voloskom najprije prebačeno u malu dvoranu opatijskog Kulturno-turističkog centra, a onda, 15 minuta prije početka, u veliku dvoranu Gervaisa

OPATIJA  Meteorolog Zoran Vakula je dao potpuno pogrešnu prognozu! Na svom je predavanju očekivao 40-tak ljudi, koliko ih obično prisustvuje, a u opatijskom Centru Gervais okupilo se njih gotovo 450.

- Hvala vam što ste došli u broju koji ja nisam prognozirao - rekao je Vakula na uvodu u njegovo predavanje »O vremenu, klimi i još koječemu...«, koje je održao u povodu 163. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića, a koje je zbog interesa publike preseljeno iz malenog vološćanskog Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić, najprije u malu dvoranu opatijskog Centra Gervais, a onda, 15 minuta prije početka predavanja, i u veliku dvoranu KTC-a.

Temperaturni rekordi

Vakula, dipl. ing. fizike, meteorolog i urednik na HRT-u, koji je osam godina vodio Odjel za vremenske analize i prognoze DHMZ-a te objavio desetke stručnih i znanstvenih radova i održao mnogobrojna predavanja u zemlji i inozemstvu, pokušao je dati odgovore na mnoga pitanja o vremenu i nevremenu, prognozama, upozorenjima, meteoalarmima, globalnom zatopljenju, klimi, njezinim varijacijama i promjenama, a sve »zasladio« crticama humora.

4290608
Zoran Valuka u opatijskom Gervaisu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Bilo je govora i o neuobičajenim vremenskim događanjima – naglim zahladnjenjima i zatopljenjima, tučama, te olujnim i orkanskim vjetrovima. Uglavnom, govorilo se o mnogočemu iz svijeta meteorologije, a ponajviše o vremenu nekad i danas.

Subjektivni dojam mnogih da su vremenski ekstremi sve češći i žešći je točan, jer ga potvrđuju i objektivne statističke analize temeljene na dugim nizovima podataka, kaže Vakula. Prisjetio se i kako je prošla godina u Rijeci bila treća najtoplija u povijesti vremena, te kako je zadnjih desetak godina najtoplije u povijesti mjerenja, i to ne samo u Rijeci, već i drugdje.

- Upravo zbog tih rekorda u temperaturi, a nažalost nam se događaju i u oborini, imamo, a najvjerojatnije ćemo i imati, još češćih i žešćih takvih pojava. Mi iz godine u godinu, čak i sezone u sezonu, pa čak iz mjeseca u mjesec imamo neki rekord - kazao je Vakula.

Klimatske promjene

Popularno-znanstvenim predavanjem predstavljena je važnost meteorologije u današnjem svijetu te osobito mogućnosti suvremenih vremenskih prognoza i upozorenja. Spomenuta je i problematika klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, kao i neki mogući scenariji i posljedice, te aktivnosti koje se mogu poduzeti kako bi se problem barem djelomično pokušao umanjiti. Sve je to na simpatičan način gostima, za koje je ulaz u dvoranu bio slobodan, prenio Vakula.

Na pitanje hoće li se bitno dići razina mora u Primorju, Vakula odgovara da Rijeka ima sreću što je na više nivoa, višoj nadmorskoj visini.

- Kada je u pitanju dizanje razine mora, najopasnija područja u Hrvatskoj su niski otoci. Imamo već dijelove Tihog oceana gdje je dobar dio otoka pod morem. Upravo je to posljedica globalnog zatopljenja. Tu opet Hrvatska ima sreću u nesreći da je kod nas to sporiji proces - rekao je meteorolog, a na pitanje kakvo nas vrijeme očekuje, ne odgovara s »pretežno vedro«, kako to kaže popularna pjesma, već napominje kako sve dugoročne prognoze upućuju na iznadprosječnu toplinu, kako je u Rijeci u prva tri tjedna siječnja oko dva stupnja viša temperatura od prosječne te kako ne vidi ni jedan mjesec u doglednoj budućnosti za koji bi mogao reći da bi mogao biti hladniji od prosjeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.