Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
27. siječnja 2020.
Centar 'Igrarije' u Opatiji

foto Novi sadržaji za najmlađe: Pikler za mame i bebe novost u Hrvatskoj

Osluškivat ću potrebe djece i roditelja - Blanka Oreč / Snimio Silvano JEŽINA
Osluškivat ću potrebe djece i roditelja - Blanka Oreč / Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 16:11 2019-01-03T16:11:30+01:00

Ova metoda je nazvana prema mađarskoj pedijatrici Emmi Pikler koja je zagovarala prirodan tijek razvoja motorike, tj. »ne miješanje« u razvoj zdravog djeteta, a Blanka Oreč je u Budimpešti završila edukaciju za »Pikler pristup«

OPATIJA Tijekom zadnjih dana 2018. godine, Opatija je postala bogatija za vrijedan sadržaj koji bi se trebao dopasti djeci i roditeljima. Naime, osnovane su udruga i centar za djecu »Igrarije« sa sjedištem na adresi Put za Plahuti 2. U pozadini ovog zanimljivog »poduhvata« stoji voditeljica Blanka Oreč koja se iz Zagreba preselila u Opatiju te uvidjela da ovakvih sadržaja koji će se pružati u »Igrarijama« - nema.

Gospođa Blanka je mama i vrlo svestrana osoba, odgojiteljica s dugogodišnjim bogatim iskustvom stečenim u zagrebačkim vrtićima i raznim udrugama za djecu, TA praktičar, EHV edukator, a završila je i mnogobrojne edukacije vezane uz rad s djecom i roditeljima diljem svijeta.

Uz sve to ona je i lutkarica, pa će se organizirati i radionice i predstave za djecu. Među aktivnostima i uslugama koje se mogu odabrati u novom centru su Pikler i yoga za mame i bebe, integrirani program za djecu od 3 do 6 godina koja ne pohađaju vrtić, kazališne radionice za srednjoškolce, proslave rođendana te pedagoško-psihološka savjetovanja.

Blanka Oreč, igraonica, Igrarije, Opatija, Pinkler, Foto Silvano JEŽINA

Prirodni pristup

– Meni je nedostajalo takvih sadržaja, potem kojih se poboljšava socijalizacija s djecom. Nedostajalo mi je društvo, da se ljudi mogu okupljati, a roditelji najmlađih mališana ohrabrivati. Naime, aktivnosti za djecu stariju od tri godine nude se na mnogim mjestima i nije ih teško pronaći, ali to nije slučaj s programima za bebe i mališane do tri godine. U našem Centru nudimo Pikler za mame i bebe, kao i za tate i bebe, koji će se provoditi po grupama za djecu starosti od 8 do 12 mjeseci, od 12 do 16, od 16 do 20 i od 20 do 24 mjeseci, a grupe će biti formirane s maksimalno 7 do 8 polaznika. Pikler metoda novost je ne samo u Opatiji, već i u Hrvatskoj, a nazvana je prema poznatoj mađarskoj pedijatrici Emmi Pikler koja je zagovarala prirodan tijek razvoja motorike, tj. »ne miješanje« u razvoj zdravog djeteta. Njezine su riječi kako »u cilju poboljšanja motoričkih sposobnosti dijete nikada ne treba postavljati u poziciju napredniju od one koju samostalno može zauzeti iz osnovne ležeće pozicije. Načelno se suzdržavamo od podučavanja vještina i aktivnosti koje će dijete, uz prikladne uvjete, razvijati samostalno uz vlastitu inicijativu i samostalnu aktivnost«. Svi mi roditelji imamo potrebu ubrzavati djecu te ih uspoređujemo kada su počeli hodati, govoriti, pisati, računati..., a dr. Pikler je zaključila da prirodni pristup ne utječe samo na kvalitetu motornih vještina, već i na sva druga područja razvoja – na socijalne, emocionalne i kognitivne vještine pa čak i na razvoj, istaknula je Blanka Oreč koja je završila edukaciju »Pikler pristup u ranom djetinjstvu« upravo na Pikler-Loczy Foundation for Children u Budimpešti. U skladu s tim pristupom uređen je i prostor Centra u kojemu nema mnogo šarenih detalja koji bi odvlačili pozornost djeteta.

Blanka Oreč, igraonica, Igrarije, Opatija, Pinkler, Foto Silvano JEŽINA

Terapija glumom

– U ponudi Centra »Igrarije« je i Yoga za mame i bebe koju će voditi certificirana učiteljica joge i majka Sanja Kristić te kazališne radionice za srednjoškolce pod vodstvom akademskog glumca Zorana Josića i dramaturginje Tanje Slavić, a organizirat će se Forum teatar, terapija glumom, vježbanje javnog nastupa i govora, govorne vježbe kao i pripreme za upis na Akademiju. Za djecu od 3 do 6 godina koja ne pohađaju vrtić provodit će se integrirani program čim se oformi grupa, a naglasak će biti na provođenju vremena u prirodi te učenju i igri u šumskom okolišu Centra - rekla je Oreč po čijim riječima je interes javnosti zasad dobar, te će uskoro na Facebook stranici objaviti i kada će započeti programi.

– Osluškivat ćemo potrebe djece i roditelja, pa ćemo se baviti i organizacijom proslave dječjih rođendana, a riječ će biti o personaliziranim proslavama prilagođenim interesima slavljenika. Također, provodit će se i pedagoško-psihološka savjetovanja za roditelje i djecu.

Ja sam EHV edukator, diplomirala sam na Institute of Sathya Sai Education na Thailandu te smatram da danas nedostaje osvješćivanje o općeljudskim vrijednostima, emocionalnoj pismenosti i socijalnim vještinama tako da ćemo ponuditi i radionice na te teme za roditelje i djecu, dodala je Blanka Oreč kojoj je ideja i povezati se i ostvariti suradnju s nekim od postojećih udruga i klubova, poput primjerice Kluba 60 plus, te organizirati programe »djeca, none i nonići zajedno«, tijekom kojih bi se najmlađi družili s osobama iz kategorije »60 plus«.

Blanka Oreč, igraonica, Igrarije, Opatija, Pinkler, Foto Silvano JEŽINA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.