Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
13. studenoga 2019.
Medenjak 'z Opatije

foto Medun Zdenke Laser je baš za prste polizat'

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2017. u 18:37 2017-10-20T18:37:22+02:00

Iznenadilo me ovo priznanje koje je svojevrsna kruna rada jer smo moja ekipa i ja ukupni pobjednici. Kada kažem ekipa, prije svega mislim na moje pčele, a onda i na mentore Branka Vidmara i Slavka Galovića koji su mi pomogli savjetima - ispričala je pobjednica Zlatnog ulišta

OPATIJA Zdenka Laser iz Rijeke, sa svojim medunom, ukupni je pobjednik ovogodišnjeg 11. izdanja Zlatnog ulišta, natjecanja pčelara u ocjenjivanju kvalitete meda.

Na svečanom proglašenju u opatijskoj Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u sklopu 4. Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije »Medenjak 'z Opatije«, med Zdenke Laser proglašen je najkvalitetnijim u konkurenciji 111 medova iz 12 hrvatskih županija, a prvi puta na natjecanje je pristigao i jedan uzorak iz Slovenije.

O2010AM6
Smotra pčelarstva Medenjak z Opatije / Snimio Marin ANIČIĆ

Protekla 2017. godina okarakterizirana je vrlo nepovoljnom za neke od glavnih nektarnih paša u PGŽ-u, ali i na širem prostoru Hrvatske. Stoga je na natjecanju bila zamjetna velika zastupljenost uzorka meduna, pa čak i kod medova multiflornog karaktera.

Od 11 uzoraka, 30 uzoraka bili su medovi od kadulje, 38 od meduna, 19 cvjetnih, 11 od bagrema, 7 od kestena... Osim ukupnog pobjednika, nagrade na Zlatnom ulištu, pripale su i pobjednicima po kategorijama. Dušan Matahlija iz Lopara imao je najkvalitetniji med od kadulje, Mladen Škorić iz Lipika najkvalitetniji med od bagrema, Antun Vrh iz Tršća najbolji med od kestena i Marijan Mraović iz Gline najbolji multiflorni med.

U sklopu proglašenja najuspješnih predana je i specifikacija za zaštitu izvornosti goranskog meduna Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, ali i dodijeljena plaketa kao zahvalnost za doprinos u razvoju u unapređenju Zlatnog ulišta doc. dr. sc. Draženu Lušiću koji je već deset godina na čelu Povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete meda.

Na smotri u opatijskoj dvorani, koja predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara PGŽ-a, s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete medova s područja PGŽ-a uz mogućnost prodaje i degustacije, danas je bilo kao u pčelinjoj košnici i oko nje.

Četrdesetak izlagača – pčelara, proizvođača pčelarske opreme, eko proizvoda i suvenira na štandovima su predstavljali svoje proizvode, dok su dječica iz vrtića i škola obilazila prodajna mjesta, učila o medu i njegovim vrijednostima, ali i degustirala med i druge proizvode od meda.

VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU!
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.