Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Otok sporta

PRVI U EUROPI Otok Rab kandidat za titulu „Europskog otoka sporta“

foto: Hrvoje Hodak
foto: Hrvoje Hodak
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2018. u 10:50 2018-10-31T10:50:56+01:00

Ova prestižna titula dodjeljuje se gradovima razvrstanima u više kategorija: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika, također postoji i nagrada „Europske zajednice sporta“ koja se dodjeljuje skupinama malih gradova koji djeluju zajedno.

Na konferenciji za tisak održanoj u Velikoj vijećnici Grada Raba povodom kandidature Grada Raba za titulu Europskog otoka sporta za 2019. godinu medijima su se predstavili članovi Komisije za evaluaciju udruženja ACES Europe u sastavu: g. Hugo Alonso, glavni tajnik, g. Luca Parmigiani, glavni tajnik talijanske podružnice ove udruge, te g. Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika Belišća, grada koji je nosio titulu Europskog grada sporta u 2017. godini.

Nagrada „Europski glavni grad sporta“, se dodjeljuje jednom gradu jedanput u godini. To je nagrada za glavni grad neke zemlje ili grad koji broji više od pola milijuna stanovnika. Ove godine to je Sofija u Bugarskoj, sljedeće godine to će biti Budimpešta u Mađarskoj, a nakon toga Malaga u Španjolskoj. Ova prestižna titula dodjeljuje se gradovima razvrstanima u više kategorija: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika, također postoji i nagrada „Europske zajednice sporta“ koja se dodjeljuje skupinama malih gradova koji djeluju zajedno. Ove ostale nagrade dodjeljuju se za više dobitnika u istoj godini.

Titula Europskog grada ili zajednice sporta ima svoju veliku vrijednost u tome što gradu ili zajednici donosi međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost, pripadnost brendu koji se razvija, pripadnost najvećoj europskoj mreži gradova sporta u Europi, razmjenu znanja i vještina među gradovima i stručnjacima te, što je osobito bitno, veću mogućnost (ne i garanciju) povlačenja sredstava Europske Unije kroz Erasmus+ program za sport.

Dosadašnji dobitnici ove titule u Hrvatskoj su Umag, Belišće, Buzet i Lepoglava, a sljedeće godine dobitnici su Sisak i Prelog.

Nagrada za „Europski otok sporta“ ustanovljena je prvi puta u ovoj godini. Ako bi otok Rab ispunio uvjete, postao bi prvi europski otok sporta. Ove je godine u kandidaturi bio i grčki otok Mikonos, no oni su odlučili odgoditi kandidaturu za sljedeću godinu. Ipak, time što je otok Rab ove godine jedini nominiran u ovoj konkurenciji, osvajanje titule nije zagarantirano, već je potrebno ispuniti sve zadane kriterije te sustavom ocjenjivanja prikupiti više od 75 bodova od mogućih 100.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.