Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
17. listopada 2019.
U opuštenoj atmosferi

POVIJEST GRADA KRKA Novi trodnevni edukativni događaj odvija se ovog vikenda u središtu Krka

Foto M. Trinajstić
Foto M. Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 14. srpanj 2019. u 15:27 2019-07-14T15:27:26+02:00

KRK - Veselo je, zanimljivo i poučno bilo tijekom proteklih večeri na krčkom trgu Kamplin i susjednom mu Frankopanskom kaštelu. Spomenute su lokacije, naime, bile poprište nove atraktivne trodnevne manifestacije nazvane »Curicum Vitae: Povijest grada Krka«. Tim događanjem, iniciranim, osmišljenim i realiziranim od triju udruga – Centra za znanstveno-istraživački rad i popularizaciju arheologije ZipArh, Eko udruge Vilino Polje iz Mostara te krčkog udruženja Kretivni Krk – započet je program koji ima nakanu postati redovitim ljetnim događanjem, ali i kojemu je, kako doznajemo od predstavnika spomenutih triju udruga, temeljni cilj i smisao nastojanje popularizacije znanosti, posebice arheologije. A to su, objasnila nam je Franka Ovčarić, studentica završne godine studija arheologije, mladi budući znastvenici i tragači za povijesnim činjenicama i artefaktima ovog puta činili putem djeci i mladima razumljivog i pristupačnog načina prezentiranja povijesti grada Krka i njegovih stanovnika.

3706760

Učenje o prošlosti

Kroz mnoštvo zanimljivih predavanja, radionica, ali i zabavnih te edukativnih programa mali Krčani i njihovi »kratkonogi« ljetni posjetitelji tako su, pod paskom studenata arheologije, povijesti umjetnosti, filozofije i njima srodnih znanosti, okupljenih i organiziranih u spomenutom udruženju, u opuštenoj i zabavnoj atmosferi imali prigodu slušati i učiti o davnoj prošlosti tog otočnog grada i njegovih stanovnika, ali se i okušati u brojnim vještinama prapovijesnih, antičkih i srednjevjekovnih stanovnika tog urbanog središta duge, bogate i nadasve zanimljive prošlosti.

Otvorene Ljetne priredbe

Svečano otvorenje krčkih Ljetnih priredbi i u njihovom već 63. izdanju upriličeno je u slikovitom prostoru Scene Zidine, lokalitetu podno gradskih bedema koji će i ove godine organizatorima, zajedno s još nekoliko u ambijentalnom smislu najreprezentativnijih krčkih lokacija, poslužiti za održavanje glazbenih i scenskih izvedbi. U režiji Centra za kulturu Grada Krka, prigodnom svečanošću te koncertnim nastupom etabliranog hrvatskog pijanista Lovre Pogorelića »zakotraljao« se program jedne od najdugovječnijih takvih manifestacija na Jadranu. Pred brojnom publikom proslavljeni pijanist je Ljetne priredbe otvorio programom posvećim slavnom ruskom skladatelju Aleksandru Nikolajeviču Skrjabinu. U program višetjednih Ljetnih priredbi i ovog je puta uključen bogat i sadržajan niz izvedbi klasične glazbe i kazališnih predstava, zahvaljujući kojima se može reći da će se ovog ljeta u Krku imati što i čuti i vidjeti.

– Zadovoljstvo je ovdje raditi s djecom i mladima, predstavljati im neke od spoznaja koje smo kao studenti, ali i sudionici brojnih istraživanja u ovome gradu ovdje i sami imali zadovoljstvo steći i za koje držimo, odnosno osjećamo, da zaslužuju biti predstavljene, i to kako domaćoj tako i »gostujućoj« djeci – nastavila je Ovčarić, napomenuvši i da je Krk, kao mjesto oživotvorenja jednog od prvih projekata udruge ZipArh odabran upravo zbog činjenice da je taj grad svim članovima spomenutog udruženja zapravo jako dobro poznat.

Ohrabrujuć odaziv

– U svakom slučaju, odaziv mališana i više je no ohrabrujuć te nam ukazuje da smo pogodili u odabiru načina prezentiranja svega onog što smo ovog puta nakanili ovdje predstaviti – završila je naša sugovornica, napomenuvši i da će slijedom i više no dobrih ovogodišnjih iskustava organizatori i provoditelji ovog programa, posebice zadrže li podršku Grada, TZ Grada Krka i sponzora koji su ih ovog puta pomogli, u narednim ljetima ovaj program obogaćivati, širiti i »zaokruživati« mnoštvom novih, »ozbiljnijih«, odnosno odrasloj publici namijenjenih sadržajnijih prezentacija i predavanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.