Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
15. listopada 2019.
Ekološke aktivnosti

Od berbe lavande do hotela za kukce: Creski školarci ne miruju preko ljeta

Foto W. Salković
Foto W. Salković
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2019. u 18:39 2019-06-30T18:39:52+02:00

Iako je redovna nastava u hrvatskim školama završila, u creskoj OŠ Frane Petrića još uvijek nisu gotovi sa svojim aktivnostima. Učenici, nastavnici i drugi djelatnici okupili su se upravo najtoplijeg lipanjskog dana u povijesti kako bi pobrali lavandu iz školskog vrta. Ove godine prikupili su oko 15 kilograma lavande od koje će, uz pomoć destilerije Kučić iz Martinšćice, dobiti eterično ulje i hidrolat. Ti će proizvodi poslužiti kao protokolarni pokloni za goste koji će posjećivati školu, a učenička zadruga Šimjaca s njima će sudjelovati na raznim smotrama.
U creskoj školi provode se brojne ekološke aktivnosti jer ona od 2016. godine ima status međunarodne ekoškole kojoj je zadaća odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Ekološka svijest od malih nogu

- Ljepote našega otoka Cresa nadaleko su poznate. Te ljepote treba čuvati da bi zdravo živjeli i da i generacije poslije nas, isto kao i mi, uživaju u svježem morskom zraku, mirisnim poljima kadulje i zdravo se hrane uz maslinovo ulje, ukusnu janjetinu i kvalitetnu vodu iz Vranskog jezera. Od malih nogu treba razvijati ekološku svijest djece pa smo se uključili u veliku međunarodnu obitelj ekoškola. Uključivanje u taj program obvezuje nas da ugradimo odgoj i obrazovanje za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog rada te u svakodnevni život i rad učenika, djelatnika škole, roditelja i naših sugrađana. Naš rad uključuje osmišljavanje, pripremu i provedbu ekoloških projekata i sudjelovanje u svim aktivnostima razvijanja i produbljivanja ekološke svijesti djece i građana Cresa, zaključila je školska pedagoginja Željka Matovinović, koordinatorica projekta ekoškola.

Masline, pčele...

U školi djeluju dvije eko grupe, mlađa okuplja učenike od drugog do četvrtog razreda pod vodstvom profesorice engleskog jezika Mirjane Honjek Utmar, a starija obuhvaća učenike petog, šestih i sedmog razreda pod vodstvom profesorice biologije i kemije Valentine Bartol. Tijekom godine mali ekolozi provode razne aktivnosti u školskom vrtu pa su tako obrezivali lavandu i drugo mediteransko bilje, održavali maslinik iz kojeg su dobili pet litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja, te naučili osnove pčelarstva u školskom pčelinjaku.

Foto W. Salković

- Osim proizvodnje hidrolata i eteričnog ulja, lani smo sušili cvjetiće lavande i njima punili vrećice zajedno s prijateljima iz Comacchija kad su posjetili našu školu. Sudjelovali smo u natječaju izrade plakata s ekološkom tematikom, a najbolji su izradili učenici četvrtog razreda te su nagrađeni izletom na Vransko jezero - kaže profesorica Honjek Utmar.
Stariji učenici imali su zahtjevnije zadatke.

Čišćenje plaže Tarej

- Organizirali smo recikliranje otpada po razredima u kojima smo postavili spremnike za odvojeno prikupljanje plastike i papira. Marko Capek, poznati promotor života bez plastike, održao je u našoj školi niz radionica, a zajedno s njegovom udrugom sudjelovali smo u čišćenju plaže Tarej. Zanimljivo je bilo i na radionici izrade ekološke kozmetike u kojoj su sudjelovali i naši prijatelji iz Comacchija - kaže profesorica Bartol.
Najnoviji projekt creskih malih ekologa je izrada hotela za kukce, šarene konstrukcije u kojoj će moći prezimiti razne bube i životinjice korisne u školskom vrtu i općenito u okolišu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.