Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Svečani koncert

Creska vokalna skupina Teha proslavila četvrt stoljeća rada

Foto Walter Salković
Foto Walter Salković
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 9:44 2019-07-01T09:44:52+02:00

Najveća ste nam motivacija uvijek bili vi, draga publiko, svijest da pjesmom možemo nekoga usrećiti, zabaviti, dirnuti, vratiti u djetinjstvo – rekla je predsjednica udruge Ljiljana Filipas

CRES - Četvrt stoljeća uspješnog djelovanja obilježila je ženska klapa Teha svečanim koncertom na ljetnoj pozornici kina CineCres. Nakon uvodnog igrokaza kojim su se prisjetile audicije iz 1994. godine na kojoj su izabrane članice klape, »tehice« su zapjevale prvu pjesmu koju su već tada naučile, narodnu »Divojka je ruže brala«.

Uslijedila je poznata klapska uspješnica »Žorna«, a potom pjesma »Momu škoju« koju je, na stihove domaće pjesnikinje Aveline Damijanjević, skladala voditeljica klape Mirjana Mikičić-Flego i aranžirala u suradnji sa suprugom Edvardom. Ta je pjesma 2000. godine osvojila prvu nagradu na Festivalu klapa u Omišu kao najbolja nova skladba, a ujedno je naslovna skladba CD-a kojeg Teha planira izdati do kraja godine.

Slavljenice su otpjevale još nekoliko pjesama koje izražavaju njihovu želju da se tradicija i jezik očuvaju, a na koncertu su im se s po tri pjesme pridružile klape Vinčace iz Novog Vinodolskog, Hreljin i domaći Burin. Obljetnički koncert bio je prigoda za promociju nove klapske odore, koju je, kao i sve prethodne, osmislila Vesna Jakić, a izradila ih je Štefica Lovrečić, za što joj je trebalo četiri mjeseca i 33,5 kilometara konca.

Prigodnim riječima slavljenicama, ostalim sudionicima u programu i mnogobrojnoj publici obratili su se direktorica TZ-a Sanja Živanović, zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović i zamjenica župana Marina Medarić.

U ime klape zahvalu gostima i publici izrekla je predsjednica udruge Ljiljana Filipas.

– Najveća ste nam motivacija uvijek bili vi, draga publiko, svijest da pjesmom možemo nekoga usrećiti, zabaviti, dirnuti, vratiti u djetinjstvo – rekla je Ljiljana Filipas.

Kroz program je vodio Mario Lipovšek-Battifiaca, a koncert je zaključen njegovom uspješnicom »Del tebe« koju je otpjevao zajedno sa svim klapama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.