Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
29. veljače 2020.
Zbratimljeni

Cres i Commacchio Jadran premostili prijateljstvom

Cres i Commacchio Jadran premostili prijateljstvom
Cres i Commacchio Jadran premostili prijateljstvom
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2018. u 15:27 2018-10-09T15:27:02+02:00

U povodu 10. obljetnice dvojica gradonačelnika potpisala su protokol o potvrdi bratimljenja, a Cresani su se potrudili domaćinima predstaviti dio svoje kulture te su školarci izveli predstavu o Macmaliću na talijanskom, a postavljena je i izložba »Pučka kuća u creskoj gradskoj jezgri«

CRES Deseta obljetnica bratimljenja Cresa i talijanskog grada Comacchia obilježena je svečanošću kojoj je ovog puta bio domaćin talijanski partner, nakon što je na sličan način obljetnica proslavljena proljetos u Cresu. Suradnju dvaju gradova započeo je prvi gradonačelnik Cresa u samostalnoj Hrvatskoj, Nivio Toich, a povelju o bratimljenju potpisao je 2008. godine njegov nasljednik Gaetano Negovetić. Prijateljstvo i suradnja nastavili su se i za vrijeme sadašnjeg gradonačelnika Kristijana Jurjaka koji je vodio delegaciju koja je ovom prigodom posjetila Comacchio.

Suradnja između škola

– Proteklih deset godina bilo je više susreta predstavnika naših gradova i mogu sa zadovoljstvom reći da smo se dobro upoznali i da se u vašem gradu osjećamo kao u svojoj kući. Nadam se da se tako i vi osjećate kad dođete u Cres. Želio bih da mnogi Comacchiesi preko vas, njihovih predstavnika, upoznaju kulturne i prirodne ljepote našeg otoka i požele ga posjetiti – rekao je tom prigodom Jurjako i izrazio uvjerenje da će zbratimljeni gradovi nastaviti pronalaziti načine kako bi njihovo bratimljenje iskoristile druge udruge i organizacije.
Izrazivši dobrodošlicu gostima, domaći gradonačelnik Marco Fabbri govorio je o važnosti povezivanja i učvršćivanja europskog duha.

– Ovi naši susreti nisu samo protokolarni, već su razmjena iskrenih osjećaja i prijateljstava, a posebno nam je zanimljiva suradnja između škola. Nadam se da će svi moji sugrađani koji još nisu, posjetiti prekrasan otok Cres, po mom mišljenju čarobno mjesto, to učiniti u bližoj budućnosti – rekao je Fabbri, a potom su gradonačelnici potpisali protokol o potvrdi bratimljenja.

Predstava i izložba

Ovom prigodom Comacchio je posjetila grupa učenika iz Osnovne škole Frane Petrića s njihovim nastavnicima i ravnateljem Josipom Popeom koji su se družili, učili i igrali sa svojim vršnjacima iz lokalnih škola. Projekt pod nazivom »Un ponte sull'Adriatico« (Most preko Jadrana) nastavit će se na proljeće kad je predviđen posjet djece iz Comacchija Cresu, a ovom prigodom su u mjesnoj školi izveli predstavu na talijanskom jeziku »Macmalić nel bosco della Tramontana« s ekološkom porukom. U predvorju škole postavljena je izložba »Pučka kuća u creskoj gradskoj jezgri« autorice Inge Solis, više kustosice u Creskom muzeju, koju je otvorila ravnateljica Muzeja Jelena Dunato.

Za gradsku delegaciju i djecu pripremljeni su posebni programi kako bi se bolje upoznali s mjestom, njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima, ali i međusobno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.