Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Traži se zatvorska kazna

Završena istraga u slučaju napada iz mržnje u Prečkom

Marko Jurčić / Foto: D. Kovačević
Marko Jurčić / Foto: D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2011. u 20:37 2011-08-25T20:37:32+02:00

ZAGREB Prema priopćenju Policijske uprave zagrebačke završena je istraga u slučaju napada iz mržnje prema homoseksualnim osobama. Napad se dogodio 3. kolovoza u tramvaju u Prečkom. Dvadesetogodišnjeg napadača čeka kaznena prijava za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede, priopćavaju iz Centra za LGBT ravnopravnost koji je dojavu o ovom napadu dobio od oštećenog putem Rozog megafona.

Ovo je već druga prijava zločina iz mržnje protiv LGBT osoba s teškim tjelesnim posljedicama ovoga ljeta u Zagrebu.

– Očekujemo da će se protiv napadača tražiti bezuvjetna zatvorska kazna, jer sve manje od toga neće obeshrabriti homofobne nasilnike u počinjenju novih nedopustivih i gnusnih, kukavičkih napada protiv LGBT osoba u Hrvatskoj. Homofobno nasilje mora se suzbiti, a u tome moraju sudjelovati i institucije pravne države, dok čitavo društvo i javnost treba jednoglasno osuditi nasilje protiv LGBT osoba i sa žrtvama iskazati solidarnost – ističe Marko Jurčić iz Centra. On naglašava da su se policijski službenici u istražnom postupku i kontaktu sa žrtvom zločina iz mržnje podnijeli krajnje profesionalno. To vide kao veliki korak u daljnjem uspostavljanju povjerenja između oštećenih i diskriminiranih LGBT osoba i policije.

Centar za LGBT ravnopravnost nastavit će pratiti ovaj slučaj pred sudom, a ponudit će oštećenom svoje odvjetničke usluge u građanskoj parnici za nadoknadu štete. Nastavit će i s uspješnim edukacijskim programima za policijske službenike i službenice u suzbijanju zločina iz mržnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.