Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Naplaćuju svima

Turističke ambulante samo za bogate: Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogu to samo sanjati

snimio M. Trinajstić
snimio M. Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2019. u 7:39 2019-08-13T07:39:42+02:00

Turističke ambulante inozemnim turistima naplaćuju pregled, a u »običnoj« ambulanti istu će uslugu, ako imaju europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dobiti bez plaćenog novčića

ZAGREB - Dok obiteljski liječnici u priobalju sve teže podnose teret povećanog broja pacijenata, turističke ambulante rade onako kako svaki liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može samo sanjati: dnevno prime svega 15 do 20 pacijenata.

Razlog je tome činjenica da turističke ambulante inozemnim turistima naplaćuju preglede, a u »običnoj« ambulanti istu će uslugu, ako imaju europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dobiti bez plaćenog novčića.

Premašen broj uputnica

- Kronični nam pacijenti sada gotovo i ne dolaze, čuvaju se velikih vrućina i uglavnom zovu telefonom. Ipak, radimo približno isto jer stalne pacijente ljeti zamijene turisti - kaže dr. Milan Čudić, obiteljski liječnik u Omišu.

Najčešće im dođu u ambulantu zbog crijevnih viroza, konjuktivitisa, manjih ozljeda i respiratornih ili urinarnih infekcija. Usluge im ne naplaćuju čak i ako nemaju kartice osiguranja. »Radije ih pregledamo i bez kartice nego da kompliciramo dok drugi čekaju«, veli dr. Čudić, koji već godinama, kaže, nije koristio godišnji odmor jer ne može naći zamjenu.

Njegova kolegica u Makarskoj, dr. Žana Šabić-Pavičić, dnevno u ambulanti ima po 120 pacijenata, a trećinu čine domaći sezonski radnici koji »padaju s nogu od posla, a ne mogu do svog doktora«.

- Turističke ambulante, kojih u Dalmaciji i nema, nisu od velike pomoći. Tamo idu bogati, kojima se ne da čekati, a Čeh ili Slovak koji zatreba pomoć liječnika sigurno neće platiti pregled u turističkoj ambulanti ako ima karticu osiguranja i može ga dobiti kod nas besplatno - kaže liječnica iz Makarske.

Boji se da će zbog svog angažmana još dobiti po džepu od HZZO-a, jer je za 200 posto premašila prosječan broj uputnica za laboratorijske pretrage i antibiotike.

Upale najčešće

»Sa strancima se ionako slabo razumijemo, vađenje krvi osnovno je što im možemo pružiti, a osim toga najčešće trebaju antibiotike jer dođu s aktivnom upalom«, zaključuje.

Istodobno, turistička ambulanta u Opatiji, na primjer, dnevno odradi 15 do 20 pacijenata, mahom s upalama grla, alergijskim reakcijama, ubodima ježinca ili opeklinama meduze te ugrizima pasa ili krpelja.

Intenzivnije rade noću, kad druge ambulante ne rade, a usluge naplaćuju svim strancima, neovisno o tome imaju li EU-karticu ili ne.

»Nakon što im naplatimo uslugu, po povratku u matičnu zemlju od svog osiguranja dobit će povrat novca za pregled, jer na to imaju pravo ako je riječ o akutnom stanju«, ističe dr. Marcela Mendek.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze