Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 26
Sutra: 4° 4° 26
12. prosinca 2019.
Nema popuštanja

Sindikalisti nakon sastanka s ministrima: 'Štrajk ide dalje, a sve što dogovorimo ići će na - referendum'

Foto Robert Anić / PIXSELL
Foto Robert Anić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2019. u 10:27 2019-11-04T10:27:52+01:00

Ovo je prvi razgovor na kojem smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo zatražili od Vlade da se o našem prijedlogu isto tako očituje, rekao je Mihalinec

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak su počeli pregovori ministra rada Josipa Aladrovića i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak sa sindikatima prosvjetnih radnika u štrajku o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova. Riječ je o dva odvojena sastanka, prvi su s ministrima za stol sjeli predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, a nakon toga će razgovarati Sindikat Preporod i Sindikat znanosti i visokog školstva.

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon sastanka s ministrima u Ministarstvu rada komentirao je o čemu je bilo riječi.

- Ovo je prvi razgovor na kojem smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo zatražili od Vlade da se o našem prijedlogu isto tako očituje. Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno. Točan termin nije dogovoren, rekao je Mihalinec za N1, dodavši da sve aktivnosti sindikata i štrajkovi idu dalje.

- Štrajk je danas krenuo 17. dan, svi zaposleni, i učenici, ako i njih računamo, su peti dan danas u štrajku i štrajk ide dalje, tako dugo dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima ili ne dođemo, dat ćemo svim članovima i nečlanovima koji sudjeluju u ovome na referendumsko izjašnjavanje - rekao je Mihalinec.

Sindikati obrazovanja traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 1,406 postotna boda za sve prosvjetne radnike i dosad su odbijali ponudu Vlade da im se iduće godine poveća osnovica za ukupno 6,12 posto, uz uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama. Ako pitanje koeficijenata ne bi bilo riješeno do kraja lipnja, plaće bi im se povisile za još 2 posto. 

Danas štrajkaju osnovne i srednje škole u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Ministrica Divjak izjavila je uoči sastanaka kako joj je drago da su konačno u poziciji da sjednu za stol i razgovaraju o konkretnim kompromisnim prijedlozima.

»Bilo je važno da se prošli tjedan, temeljem koalicijskog sastanka i dogovora, uspio otvoriti prostor za daljnje pregovore, odnosno da Vlada ima poziciju i da sindikati imaju poziciju. U sljedećih nekoliko dana sigurna sam da ćemo doći do kompromisnog rješenja jer to moramo napraviti s obzirom da je situacija u našim školama već ozbiljna i s obzirom na broj izostanaka te broj sati koje treba nadoknaditi. U srijedu ću dati, u tom smislu, upute školama«, rekla je Divjak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.