Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
18. veljače 2020.
Početak kampanje protiv rasprodaje

Prosvjed protiv izmjena GUP-a: Za koga Bandić odrađuje 'Zagrebački Manhattan'?

foto: PIXSELL / Patrik Macek
foto: PIXSELL / Patrik Macek
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 11:32 2019-07-10T11:32:00+02:00

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "Crveni karton za GUP", kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom "crvenih kartona" uz glasno zviždanje i bubnjanje.

ZAGREB - Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget danas su ispred zagrebačke Gradske skupštine, uoči početka sjednice Skupštine, održale prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "Crveni karton za GUP", kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom "crvenih kartona" uz glasno zviždanje i bubnjanje.

Ivčić: Štetne odredbe GUP-a pokušat će se još jednom provesti

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju "Zagrebačkog Manhattana", povučen sa današnje sjednice Gradske skupštine.

"Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim 'dizačima ruku' i 'žetončićima' pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tome i štitit ćemo grad", poručio je Ivčić.

Ocijenio je kako je Bandić povukao izmjene GUP-a s dnevnog reda današnje sjednice jer je na to bio prisiljen zbog odluke Ministarstva graditeljstva, koja potvrđuje sve što su udruge cijelo vrijeme tvrdile. "Ovakav GUP nije usklađen s Prostornim planom Zagreba i nije provedena javna rasprava", istaknuo je.

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Nakon posjeta Bandića Dubaiu odustalo se od javne rasprave

Početkom godine bila je planirana javna rasprava o izmjenama GUP-a, međutim, nakon što je Bandić s nekoliko pročelnika posjetio Dubai i tamo potpisao Memorandum o razumijevanju s investitorom, od javne se rasprave odustalo.

Javna rasprava o GUP-u bila je prije dvije godine i u njoj nije bilo nikakvog spomena o megalomanskim projektima i otimanju javnog prostora, istaknuo je Ivčić.

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je da se u prijedlogu izmjena GUP može vidjeti da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu uopće poštivali odluke zborova građana u zadnjih godinu dana. "Nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada", istaknula je.

Marčetić je poručila kako "sve dok nemamo u svojim rukama dokument koji razvija grad, priprema ga za klimatske promjene i donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje - dotle nemamo GUP".

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget rekla je kako je ponosna na ljude koji su došli na prosvjed, na struku koja se oglasila, na sinergiju inicijativa i udruga koje su se konačno složile i zajedno će se dalje boriti za "nepokoreni Zagreb".

Vucelić: Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu

Na prosvjedu su bili i saborski zastupnici Gordan Maras iz SDP-a, Slaven Dobrović i Marko Sladoljev iz Mosta, te Damjan Vucelić iz Živog zida.

Vucelić je Hini izjavio da je kojim slučajem Bandić dobio dozvolu Ministarstva graditeljstva za izmjene GUP-a Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti.

To je možda jedan od razloga zašto Ministarstvo graditeljstva nije moglo "zažmiriti na jedno oko" i pustiti Bandićev GUP, a drugi je razlog to što su se napokon građani digli na noge.

Bandić ne odustaje

Gradonačelnik Bandić, pak, izjavio je da neće odustati od izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) te je najavio da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv toga da Ministarstvo graditeljstva može arbitrirati o Zagrebu.

"Mene ništa ne smeta, a najmanje me smeta poštivanje zakona. Ja zakon poštujem i da ga ne poštujem ne bi dobio šest mandata", rekao je Bandić na aktualnom satu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odgovarajući na upit Renata Peteka (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) smeta li ga što za izmjene GUP-a treba dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva. Dodao je kako će učiniti sve što to ministarstvo zahtjeva od resornih gradskih ureda.

No, rekao je Bandić, smeta ga "laž i političko arbitriranje" te se upitao zašto Zagreb jedini od kontinentalnih gradova ima taj "ziherung" i arbitrarnu odluku ministarstva kada je Zagreb u pitanju.

Poručio je da će se svim pravnim sredstvima boriti da to sruši i ukine, jer se na taj način kažnjava Zagreb da ne može samostalno raspolagati svojim glavnim resursom - prostorom.

"Grad Zagreb nije ničije 13 prase i neće to biti. Svim pravnim sredstvima ću se boriti da to dokažem", rekao je Bandić i poručio kako ga u izmjenama GUP-a neće zaustaviti niti "bubnjarska demokracija", aludirajući na prosvjed koji su neke udruge organizirale uoči sjednice Skupštine.

"To je istih 30 ljudi koje imate na facebooku i šetaju po gradu od Cvjetnog do Hipodroma i Gradske skupštine", kazao je Bandić istaknuvši kako mu "time daju snage da ne odustane već napravi zagrebački Manhattan i kongresni centar, redizajnira Zagrebački velesajam i sl."

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je zahtjevima za stankom klubova SDP-a, GLAS-a i Lijevog bloka zbog konzultacija oko dnevnog reda.

Zastupnici su većinom glasova odbili zahtjev Lijevog bloka da se u hitni postupak stavi točka dnevnog reda vezana uz izvješće o realizaciji projekta "Grad u gradu".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.