Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
18. veljače 2020.
Premijer u Bruxellesu

Plenković razgovarao u Bruxellesu o pripremama za ulazak u eurozonu: 'Za godinu dana ulazimo u ERM II'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2019. u 19:00 2019-06-21T19:00:34+02:00

»Mislim da su naši sugovornici dobro prihvatili sve naše argumente i ključna područja u kojima ćemo poduzimati korake na provedbi naše strategije za uvođenje eura. To je ono što je za Hrvatsku, na marginama summita EU-a bilo najvažnije«, rekao je Plenković

BRUXELLES Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u petak o pripremama za ulazak u eurozonu s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem, predsjednikom euroskupine Mariom Centenom te predsjednikom radne skupine za euro Hansom Vijlbrieom.

Dva dana prije toga, Plenković je razgovorao s potpredsjednikom Komisije zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom.

»Praktički smo ih senzibilizirali sa sljedeće korake a to je slanje našeg pisma namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II), zajedno s odgovorajućim akcijskim planom, koje će uputiiti guverner HNB-a i ministar financija, što je prvi korak za uvođenje eura«, rekao je Plenković.

ERM II je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojoj zemlja kandidatkinja mora provesti najmanje dvije godine. Premijer Plenković je najavio da bi Hrvatska za oko godinu dana mogla ući u ERM II.

»Mislim da su naši sugovornici dobro prihvatili sve naše argumente i ključna područja u kojima ćemo poduzimati korake na provedbi naše strategije za uvođenje eura. To je ono što je za Hrvatsku, na marginama summita EU-a bilo najvažnije«, rekao je Plenković.

Rekao je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da ne očekuje prepreke od Slovenije u pogledu ulaska u ERM II.

»U ovoj fazi mislim da ne. Važno je da mi napravimo reforme u područjima koje smo identificirali. To su nadzor banaka, pitanje boljeg upravljanja uopće na razini državne uprave te pitanja koja se odnose na statistiku. Sve su mjere jako dobro pripremljene i očekujem da ćemo naići na pozitivan odjek naših partnera«, rekao je Plenković.

Ulazak Hrvatske u eurozonu može se najranije očekivati oko 2023. godine. Ulazak u klub zemalja koje koristi zajedničku valutu obvezan je za sve članice, osim za Veliku Britaniju i Dansku, koje su davno prije osigurale izuzeće iz te obveze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.