Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
8. travnja 2020.
Pozitivno mišljenje JASPERS-a

Odobreno: HŽ uz potporu EU-a ulaže 1,29 milijarda kuna u nabavu vlakova

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 18:34 2020-01-24T18:34:33+01:00

HŽ Putnički prijevoz će modernizirati vozni park s jedanaest gradsko-prigradskih i deset regionalnih elektromotornih vlakova

RIJEKA  Stručnjaci programa Zajedničke pomoći za podršku europskim regijama (JASPERS), dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje tzv. IQR (Independent Quality Review), za sufinanciranje milijardu i 293 milijuna kuna vrijednog projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) novim elektromotornim vlakovima.

Prema propisanoj proceduri kod velikih projekata, službenu odluku o odobrenju ovog projekta u narednih nekoliko mjeseci trebala bi donijeti Europska komisija, no pozitivno mišljenje stručnjaka JASPERS-a, smatraju u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, velik je korak naprijed te se očekuje da će Europska komisija potvrditi sufinanciranje u iznosu od oko 850 milijuna kuna, odnosno 85 posto takozvanih prihvatljivih troškova, procijenjenih na milijardu i 35 milijuna kuna.

Veća konkurentnost

- Uz dostavljeno pozitivno mišljenje IQR, a potom i službenu Odluku EK, ovaj projekt će biti ocijenjen prihvatljivim za sufinanciranje iz europskih fondova nakon čega će uslijediti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta, stoji u dopisu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Osnovne tehničke karakteristike

Očekivana maksimalna brzina novih vlakova je 160 kilomentara na sat, maksimalni kapacitet gradsko-prigradskih vlakova je 500, regionalnih 400 putnika. Svaki vlak za regionalni prijevoz imat će najmanje troja do četvora vrata po vozilu, a gradsko-prigradski šest do osam vrata po vozilu.

HŽPP će ovim projektom modernizirati svoj vozni park dvadeset i jednim novim elektromotornim vlakom, od čega je predviđena nabava jedanaest gradsko-prigradskih i deset regionalnih koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga.

Projektom je planirana nabava jedanaest vlakova u 2022., a preostalih deset godinu dana kasnije. Ovaj projekt, ističu iz Ministarstva, projekt predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Povezanost i mobilnost

- Cilj ovog projekta je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima. Osim toga, projekt je usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkog putničkog prijevoza koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj. Ovaj projekt dio je velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica. Ukupan iznos trenutnih ulaganja u željeznice iznosi oko 1,2 milijarde eura a do 2030. godine bit će uloženo ukupno 3,5 milijardi eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova, poručuju iz Ministarstva.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.