Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
23. siječnja 2020.
Ipak nije novinarska 'patka'

Ministarstvo poljoprivrede priznalo: Da, Švicarska je zabranila uvoz živih svinja iz Hrvatske

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2014. u 14:39 2014-07-10T14:39:10+02:00

U Hrvatskoj se zabrana, koja je stupila na snagu u srijedu, 9. srpnja, odnosi na područja Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, četiri županije koje su granično područje sa Srbijom i BiH

ZAGREB Švicarske vlasti zabranile su uvoz živih svinja iz pojedinih zemalja Europske unije, uključujući Hrvatsku, kako bi spriječile širenje klasične svinjske kuge, a Ministarstvo poljoprivrede ističe da je Švicarska time samo preuzela odredbe Europske unije.

Zabranjen je uvoz živih svinja, svinjske sperme, jajnih stanica i embrija, te svježeg svinjskog mesa, prerađevina i proizvoda od svinjskog mesa iz Bugarske, Rumunjske i pojedinih dijelova Hrvatske i Latvije, stoji u odredbi švicarske uprave za sigurnost prehrambenih namirnica i veterinarski nadzor, u sklopu ministarstva za unutarnju politiku.

U Hrvatskoj se zabrana, koja je stupila na snagu u srijedu, 9. srpnja, odnosi na područja Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.

Zabrana uvoza ne odnosi se na pošiljke svježeg svinjskog mesa, prerađevina i proizvoda od svinjskog mesa iz navedenih područja s posebnim oznakama o zdravstvenoj ispravnosti koje nisu ovalnog oblika i ne mogu se zamijeniti s ostalim oznakama o zdravstvenoj ispravnosti, ističu švicarske vlasti. Pošiljke izuzete od zabrane moraju imati i odgovarajući certifikat koji je propisan za trgovinu u Europskoj uniji a predstavlja potvrdu o provedenim mjerama suzbijanja klasične svinjske kuge u pojedinim članicama EU.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je Švicarska objavila pravilnik vezan za zabranu uvoza iz država odnosno područja država članica EU-a zbog klasične svinjske kuge. No, ističu da se taj pravilnik poziva na Provedbenu odluku Komisije 2013/764/EU od 13. prosinca 2013. o mjerama kontrole zdravlja životinja u pogledu klasične svinjske kuge u nekim državama članicama.

Pojašnjavaju da je danom ulaska Hrvatske u EU dozvoljeno otpremanje živih svinja u sve države članice, osim iz navedene četiri županije. Trenutna nemogućnost otpremanja živih svinja iz četiri županije posljedica je epidemiološke situacije u odnosu na klasičnu svinjsku kugu odnosno potencijalnog rizika od unošenja virusa iz populacije divljih svinja u domaće uzgoje na predmetnom području. Dodatni razlog zbog čega je Europska komisija bila odredila mjere za četiri županije je granično područje sa Srbijom i BiH, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zadnji slučaj klasične svinjske kuge u domaćih svinja potvrđen 3. ožujka 2008., a u divljih svinja u studenome 2008.

Tijekom godina sustavno se provodi nadziranje populacije domaćih i divljih svinja i poduzimaju se određene mjere u cilju iskorjenjivanja bolesti na području Hrvatske i prikupljanju dokaza o statusu RH slobodne od te bolesti, ističu iz tog ministarstva.

Problem svinjske kuge u Hrvatskoj postoji, ali isključivo u vidu opasnosti od teoretski mogućeg prijenosa bolesti s populacije divljih svinja, osobito u graničnim područjima prema Republici Srbiji i BiH. Iz tog razloga, na području četiri županije s najvećim rizikom od prijenosa bolesti, provode se i dodatne, vrlo stroge mjere kontrole po pitanju prometa svinja podrijetlom iz navedenih županija, kao i dodatna opsežna kontrolna uzorkovanja, kako na populaciji domaćih tako i divljih svinja na cijelom području Hrvatske, napominju iz Ministarstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.