Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Obilježavanje Dana ustanka

Mesić: Bauk nacifašizma i u Hrvatskoj našao svoje mjesto

Credit: D. STANIN/PIXSELL
Credit: D. STANIN/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 19:26 2019-07-27T19:26:10+02:00

SRB - Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABA, poručio je na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske, kojega u Srbu organiziraju SNV i SABA, da bauk nacifašizma kruži Europom i u Hrvatskoj je, nažalost, našao svoje mjesto.

- Sve počinje od škole, pogledajte stadione, našu djecu odgaja revizionizam, kazao je Mesić, koji je, kako prenosi Hina, ocijenio da NDH nije bila ni nezavisna, ni država, ni Hrvatska, već, kako je rekao, kvislinška te smatra smatra da reformom školstva i odgojem djece treba zaustaviti revizionizam.

U Srbu se do 1990. obilježavao Dan ustanka kao republički praznik, a posljednjih desetak godina prisjećanje na zbivanja iz srpnja 1941. tamo organiziraju SNV i SABA. Na skupu se okupilo više stotina ljudi, a i ove godine došlo je nekoliko desetaka pripadnika i simpatizera minorne izvanparlamentarne stranke koja se skupu protivi.

Predsjednik SABA Franjo Habulin poručio je da Hrvati i Srbi zajedno obilježavaju i slave Dan ustanka naroda Hrvatske koji je počeo u Srbu i bio je »ustanak protiv okupatora i onih koji su uz pomoć okupatora uveli u ime kvazi države teror«. Za NDH je konstatirao da nije bila država hrvatskog naroda nego kvazi država.

Nedavno izabrani predsjednik SNV-a Boris Milošević, ujedno i saborski zastupnik SDSS-a, poručio je da se danas slavi zajednički ustanak Hrvata i Srba, taj je ustanak imao i nevine žrtve, ali one ne mogu osporiti pravednost ustanka. 

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je da je ustanak izbio nakon masovnih ustaških pokolja Srba u Gudovca, Veljunu, Glini, Jadovnom i drugim mjestima, a odao je i počast nedužnim Hrvatima ubijenim u tom ustanku.

- U ustanku su bili i Hrvati i Srbi pa je antifašistička borba nosila oznake jednakosti, slobode, pravednosti, ustvrdio je dodavši kako je zato neophodno da u Hrvatskoj zavlada duh koji proizlazi iz duha antifašizma, uz kojeg će biti jasno da hrvatski narod ne može biti u cijelosti i potpuno slobodan ukoliko Srbi u Hrvatskoj nemaju isti osjećaj slobode, prenosi Hina riječi Milorada Pupovca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu