Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
9. prosinca 2019.
Okada Nobuhitu

Japanski tuna i sushi majstor obitelj će preseliti u - Hrvatsku

Ogromno zanimanje bilo je za »nastup« japanskog tuna majstora / Snimio Roni BRMALJ
Ogromno zanimanje bilo je za »nastup« japanskog tuna majstora / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2019. u 7:39 2019-10-25T07:39:00+02:00

Sin od dvije i kći od četiri godine te supruga jako su puno čuli od mene o načinu i kvaliteti života ovdje, tako da su odlučili iz Japana doći na Ugljan, kaže zaposlenik Kali Tune Okada Nobuhitu

RIJEKA Ma ne, svi dolaze živjeti u Hrvatsku. Sin od dvije i kćerka od četiri godine te supruga mnogo su čuli od mene o načinu i kvaliteti života ovdje, tako da su odlučili iz Japana doći na Ugljan...

Malo nam je nedostajalo da Okada Nobuhitu, Japanca, zaposlenika Kali Tune, upitamo šali li se to on, dolazi li obitelj iz jedne od najbogatijih država svijeta u zemlju iz koje nemali broj mladih i obrazovanih ljudi bježi.

Ali onda nam je opet sinula silno simpatična scena iz prvog djela »masterclassa« u kojem je pokazan način obrade tune i serviranje njezinog mesa, ponajviše u sirovom stanju, održanog na opatijskom HoReCa sajmu, u kojoj je Frano Ridjan na engleskom jeziku ispitivao japanskog tuna i sushi majstora, da bi mu ovaj na kraju odgovorio - I don’t speak English...

Japanac Okada Nobuhitu na sajmu HoReCa u Opatiji / Snimio Roni BRMALJ

Je, to je jedna od zanimljivosti sinoćnjeg velikog finala HoReCa - sajma što se dominantno bavi opremanjem turističkih objekata, ali sveukupno ne samo da je to bila silno upečatljiva eno-gastronomska epizoda, bila je to, kako je istaknuo nemali broj posjetitelja, a većina od njih pravi su ugostiteljsko-turistički profesionalci, kako su upravo sajmovi poput HoReCa ili Hedonista koji se danas u 14 sati otvara u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, sjajan primjer puta koji bi trebao slijediti opatijski turizam da bi istinski postao cjelogodišnji.

Vratimo li se na sam početak »masterclassa« koji se održavao na platou ispred opatijske SD »Marino Cvetković«, sjajan je uvod napravio sommelier Klaudio Jurčić, inače profesionalac koji osmišljava vinsku listu možda najpoznatijeg hrvatskog restorana, opatijske »Bevande«.

Jurčić je u goste pozvao trio najboljih plešivičkih vinara, ali i jednih od najboljih u Hrvatskoj, vinarije Tomac, Šember i Korak.

Japanac Okada Nobuhitu na sajmu HoReCa u Opatiji / Snimio Roni BRMALJ

Iako u priobalnom djelu Hrvatske vlada popriličan zazor po pitanju kvalitete vina iz tog dijela Hrvatske, riječ je o vrhunskim proizvodima, posebno u domeni pjenušaca, ali i znamenitih bijelih vina poput sauvignona ili chardonnayja, pa i proizvedenih u amfori.

HoReCa se nastavlja i danas i u subotu, a kako smo istaknuli, nadopuna joj je u petak i subotu Hedonist koji u Opatiju dovodi deset najboljih hrvatskih chefova te spektakularnu hrvatsku vinsku reprezentaciju od čak 60 vinara.

Japanac Okada Nobuhitu na sajmu HoReCa u Opatiji / Snimio Roni BRMALJ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.