Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
6. prosinca 2019.
Otvoreno 750 mjesta

Fijasko natječaja za policajce, MUP snizio kriterije: 'Neka nam se jave i oni s 3 godine škole'

Ilustracija / Foto Vedran Karuza
Ilustracija / Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 16:46 2019-07-18T16:46:16+02:00

Prema novim uvjetima natječaja, natjecati se mogu hrvatski državljani i državljanke sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, a rok je do 31. kolovoza

Natječaj za upis kandidata za prekvalifikaciju odraslih za zanimanje policajac u 2019./2020. godini bitno se izmijenio. Posljednja izmjena upravo je objavljena na internetskoj stranici Ministarstva, javlja Nova TV.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova priopćeno je da su, stupanjem na snagu Zakona o policiji, izmijenjene pojedine odredbe natječaja koji je u tijeku, a za prijem na prekvalifikaciju za zanimanje policajac.

Osim toga, prvotni rok za prijavu zainteresiranih koji je bio 31. srpnja, produžen je za mjesec dana i sada je rok za prijavu 31. kolovoza ove godine.

Prema novim uvjetima natječaja, natjecati se mogu hrvatski državljani i državljanke sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju. Do sada su to mogli samo oni koji su završili srednju školu u četverogodišnjem programu.

Na natječaj se mogu javiti svi oni koji nemaju navršenih 28 godina na dan 16. rujna 2019. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, oni koji su osobno dostojni za obavljanje policijske službe te koji nisu članovi političke stranke.

Na natječajima za nove policajce do sada je bilo primano oko 400 novih policajaca, a natječaj je trajao manje od dva mjeseca. Ove godine natječaj je otvoren 1. ožujka i traje punih šest mjeseci, do 31. kolovoza i prima se 750 novih policajaca.

Snižavanje kriterija moglo bi značiti da je ove godine natječaj doživio fijasko, dok, istovremeno, u MUP-u velik broj policajaca ima sve uvjete za odlazak u mirovinu. Iako su predali zahtjeve, odlazak im nije odobren.

Iz MUP-a smo doznali da je tijekom 2018. godine u mirovinu otišlo 595 policijskih službenika, i to njih 199 visoke stručne spreme, 196 više stručne spreme i 200 srednje stručne spreme. "Na dan 1. siječnja 2018. godine u službi je bilo 20.476 policijskih službenika, a na dan 1. siječnja 2019. godine u službi je bilo 20.071 policijski službenik", priopćeno je iz MUP-a.

Problem nezainteresiranosti mladih prema policijskom poslu vjerojatno leži i u niskim plaćama policijskih službenika. Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova u rujnu 2017. godine najavilo je povećanje plaća policajacima.

Ministar Davor Božinović tada je najavio da će već u 2018. godini biti povećani koeficijenti za 7655 djelatnika MUP-a. "Najmlađi policijski službenik", rekao je tada ministar, "neće imati plaću manju od 5000 kuna".

S druge strane, Sindikat policijskih službenika na svojoj je stranici na Facebooku objavio izračun osnovice plaće policajca koji radi na području Zagreba. Prema tom izračunu vidi se da je osnovna neto plaća policajca vježbenika 3.852,46 kuna, dok policajac s položenim državnim ispitom za to zanimanje ima osnovicu plaće 4.342,39 kuna.

Hoće li novi uvjeti natječaja uspjeti privući dovoljan broj kandidata, vidjet ćemo uskoro, piše Dnevnik.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.