Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. siječnja 2020.
ERM II

Z. Marić: ''Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u tečajni mehanizam''

Z. Marić: ''Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u tečajni mehanizam''
Z. Marić: ''Do kraja tjedna šaljemo pismo namjere o ulasku u tečajni mehanizam''
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 16:30 2019-07-03T16:30:00+02:00

Vlada će u četvrtak dati ovlaštenje ministru financija da s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem potpiše i pošalje pismo namjere o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam dva (ERM II), a do kraja tjedna očekuje se slanje tog pisma, izjavio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj,

"U pismu izražavamo našu namjeru ulaska u tečajni mehanizam, ali u isto vrijeme stavljamo na papir kao obvezu ono što ćemo provesti u idućih godinu dana", kazao je Marić novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Riječ je o 19 mjera u šest različitih područja, rekao je Marić te izdvojio najvažnije segmente - jačanje kapaciteta i kvalitete rada Državnog zavoda za statistiku (DZS), sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, unapređenje poslovne klime, odnosno pospješivanje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj kroz daljnje smanjenje parafiskalnih nameta te područje državne imovine.

"Do kraja tjedna očekujemo slanje tog pisma, a početkom idućeg tjedna na redovnom sastanku euro grupe, u ponedjeljak, to bi trebala biti jedna od točaka", kazao je Marić. 

Nakon toga, u vremenskom horizontu od otprilike 12 mjeseci očekuje se da se mjere koje su definirane u pismu isporuče. Marić je istaknuo i da je ulazak u ERM II korak prema samom uvođenju eura, a Hrvatska će u tom tečajnom mehanizmu biti otprilike dvije godine, tijekom kojih će se testirati njezino ispunjavanje maastrichtskih kriterija.

ERM II je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine. O ulasku neke zemlje u ERM II odlučuju članice eurozone i Europska središnja banka.

Odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća Vlada je donijela 0. svibnja 2018. godine, uz Strategiju za uvođenje eura kao službene valute.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu