Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
7. prosinca 2019.
HUS i SIK o privatizaciji riječkog brodogradilišta

Sindikati: Svi će radnici u opremi broda ostati bez posla nakon što se u "3. maju" završe dva preostala broda

Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2013. u 16:54 2013-03-07T16:54:00+01:00

Jedini pokazatelj gospodarstva ove Županije koji je bolji od državnog prosjeka jest vanjsko trgovinska razmjena u kojoj je u deficit smanjen za 3,5 puta u odnosu na 2011. godinu. Pa pitam ja vas gdje bi to ova regija bila da nema »3. maja«, zapitao je na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević

RIJEKA - Prerađivačka industrija, u kojoj je broj zaposlenih već pao ispod 200 tisuća, ne može bez brodogradnje. Ne može ni Hrvatska, a još manje ova regija. U Primorsko-goranskoj županiji broj nezaposlenih veći je za 10,9 posto u odnosu na godinu prije, nelikvidnost je porasla na 2,95 milijardi kuna, a prosječna plaća niža je za 8 posto od državnog prosjeka. Jedini pokazatelj gospodarstva ove Županije koji je bolji od državnog prosjeka jest vanjsko trgovinska razmjena u kojoj je u deficit smanjen za 3,5 puta u odnosu na 2011. godinu. Pa pitam ja vas gdje bi to ova regija bila da nema »3. maja«, zapitao je na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Govoreći o aktualnoj temi privatizacije »3. maja«, Matijašević je istaknuo kako će ista imati smisla jedino ako riječko brodogradilište bude imalo nove ugovore za brodove. Zato je ovaj sindikalni čelnik pozvao Upravu riječkog škvera, ali i Vladu da pothitno porade na ovom ključnom problemu opstanka riječkih navoza. Jer, nadovezao se predsjednik Sindikata »3. maj« Željko Maričić, barže jesu dobrodošle kao ekstra posao, ali one ne zadovoljavaju kapacitete jednog brodogradilišta kao što je »3. maj«. Maričić je slikovito naveo kako za jednu od barži koju sada grade treba svega 5 tona cijevi što, poentirao je ovaj sindikalac, stane u jedan kamion.  Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera u »3. maju« Vedran Sabljak upozorio je kako nakon što se završe dva preostala broda kompletni opremaški dio »3. maja« ostaje bez posla. 

Matijašević je odluku o izdvajanju ovisnih društava iz Grupe »3. maj« ocijenio pogrešnom i štetnom. 

– Kad je već donesena takva odluka za trećemajsku tvornicu »Motori i dizalice« i TIBO, zahtijevamo da AUDIO osigura novac kojim će se nastaviti proizvodnja u njihovim pogonima, kao i osigurati redovna isplata plaća radnicima.  Sve suprotno ovom, naići će na jedini mogući odgovor –  štrajk do ispunjenja zahtjeva. A neželjena događanja, vjerujem,  nikome nisu u cilju, zaključio je Matijašević. On se osvrnuo i na Vladinu odluku o smanjenju plaća zaposlenima u javnom i državnom sektoru, smatrajući da je riječ o kontraproduktivnoj mjeri koja će za posljedicu imati samo daljnji pad potrošnje i novi gubitak radnih mjesta u realnom sektoru. Iznoseći svježi podatak prema kojem je ove srijede brojka nezaposlenih narasla na 373.778, Matijašević je mogao samo konstarirati kako je domaće gospodarstvo i dalje u strmoglavom padu. 

– Tražimo promjenu porezne politike kako bi se rasteretili građani i poduzetništvo te hitne mjere koje će podići konkurentnost izvoza i otvaranje radnih mjesta posebno u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, poručio je Matijašević.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.