Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
29. siječnja 2020.
Šverc migranata

Mladić iz Srbije u Via Romi: Tek mu je 19., a već mu prijeti 12 godina zatvora

Foto: F. VEŽNAVER
Foto: F. VEŽNAVER
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2019. u 17:32 2019-07-28T17:32:15+02:00

RIJEKA - U kombi je smjestio deset, a onda petnaest ilegalnih migranata, te ih prevozio kako bi im omogućio ilegalni prelazak državne granice sa Slovenijom. Sumnje su pod kojima je jučer poslijepodne u riječki zatvor smješten Marko Modić (19) iz Novog Sada.

Modić, državljanin Srbije, po zanimanju elektrotehničar, tereti se da se s dvojicom ortaka upleo u krijumčarenje ilegalaca, za što je po prijevozu trebao dobiti 600 eura. Dosadašnja rekonstrukcija događaja pokazala je da je u čevrtak i petak kod Donjeg Bjelovca, mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, preuzeo deset, a onda petnaest državljana Pakistana. Smjestio ih je u kombi »fiat ducato«, zagrebačke registracije, i to u tovarni prostor koji nije namijenjen prijevozu putnika. Cilj puta trebalo je i u drugom navratu biti mjesto u blizini grada Čabra i granice između Hrvatske i Slovenije.

No, plan je propao kada su kombi s petnaest migranata u petak zaustavili policajci postaje iz Vrbovskog, nakon što su kod tunela Gložac zamijetili sumnjivi »fiatov« kombi. Sumnje su se pokazale osnovanim, jer je u tovarnom prostoru otkrivena poveća skupina ilegalnih migranata, Pakistanaca.

Modić je priveden, podvrgnut policijskoj istrazi, a onda priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Priznao je kazneno djelo za koje se tereti, braneći se da je bio prisiljen na to zbog loše financijske situacije.

Dosadašnja istraga je pokazala da je Modić u ovom poslu imao dva kompanjona, od kojih je jedan automobilom »alfa romeo«, zagrebačke registracije, osiguravao Novosađaninu rutu putovanja i trebao paziti da ne naiđu na policiju, za nagradu od 300 i 350 eura.

Novosađanin Modić je jučer poslijepodne, nakon postupka u policiji i tužiteljstvu, predveden pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci Duška Tišmu koji mu je odredio istražni zatvor, zbog opasnosti od bijega. Određena je i visina jamstva od 15 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.

Mladom Novosađaninu, koji je tek nedavno navršio 19 godina, prijeti kazna do 12 godina zatvora. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.