Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
14. studenoga 2019.
Dovršeno kriminalističko istraživanje

MUP: Državljanin Srbije osumnjičen za pokušaj teškog ubojstva policijskih službenika i krijumčarenje osoba

Foto PIXSELL
Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2018. u 23:05 2018-06-02T23:05:00+02:00

Po odluci sutkinje istrage krijumčar ljudima odveden je u zatvor u Karlovcu

 

Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjim državljaninom Srbije kojeg se sumnjiči za krijumčarenje osoba i teško ubojstvo u pokušaju na štetu policijskih službenika, priopćio je MUP.

59-godišnjaka su, jučer prijepodne na području Srba, uhitili policajci Postaje granične policije Donji Srb, a sumnja se da se dan i pol skrivao u šumi u pograničnom području.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i na temelju prikupljenih dokaza osnovano se sumnja da se upravo on, u srijedu oko 22 sata, upravljajaući kombi vozilom austrijskih nacionalnih oznaka, u dva navrata oglušio na upozorenja policije da se radi kontrole zaustavi i potom u predjelu Raštele, izbjegavajući blokadni punkt i bez namjere zaustavljanja, vozilo usmjerio prema policijskim službenicima.

Navedeno je učinio kako bi bijegom od policije prikrio da u tovarnom prostoru, u neljudskim i ponižavajućim uvjetima prevozi 30 migranata iz Iraka i Afganistana koje je uz novčanu naknadu trebao prevesti na područje uz granicu s Italijom.

Zbog svega opisanog 59-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela «Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma i teškog ubojstva u pokušaju danas prepraćen pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, piše u priopćenju MUP-a.

Sutkinja istrage Sanda Janković je u subotu kasno navečer nakon održane sjednice radi određivanja istražnog zatvora  krijumčaru ljudima iz Srbije (1959.) izdala rješenja za jednomjesečni pritvor i to po tri osnove, te je u pratnji policije, skrivajući lice, odveden u zatvor u Karlovcu.

"Rješenje glasi na opasnost od bijega, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti djela, ali ne i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, što je sve detaljno objašnjeno osumnjičeniku", rekla je Janković novinarima ispred zgrade suda u subotu kasno na večer.

Ovaj istražni zatvor teče od trenutka uhićenja, dakle od 1. lipnja i po ovom rješenju traje najdulje mjesec dana, a onda će se ponovno odlučivati o mogućem produljenju pritvora.

Osumnjičenk ima branitelja po službenoj dužnosti, to je John Matek koji je bio na ročištu i iznio je stavove osumnjičenika, koji se protivio određivanju istražnog zatvora, rekla je Janković. Zamoljena da potvrdi da je osumnjičenik N.M. iz Niša, Janković je rekla da je u ovoj fazi na snazi tajnost istrage i da ne može iznositi te podatke, kao ni podatke o tome osjeća li se osumnjičenik krivim, jer se danas o tome i nije odlučivalo, već samo o okolnostima bitnim za određivanje istražnog zatvora.

Odvjetnik Matek je, nakon što je osumnjičeni branjenik iz zgrade suda u policijskoj pratnji otišao u zatvor u Karlovcu, rekao Hini: “Moj se branjenik, onako kako ga se tereti, ne osjeća krivim”.

U obrazloženju piše da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Hrvatsku iz BiH, 30. svibnja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Lapcu  preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor  kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije”.

Priopćenjem DORH-a se precizira da je policija u više navrata pokušala zaustaviti vozilo, ali da se on oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i tako doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio. Kada je došao do mjesta Raštele, gdje je uočio policajce koji su mu vozilima prepriječili put, krenuo je prema njima vozilom punom brzinom s ciljem da usmrti policijsku službenicu, ali se ona bacila u stranu. Vozilo je zaustavio tek kad su policajci prema vozilu ispalili više hitaca te je pobjegao u nepoznatom smjeru. Od 30 migranata u prtljažnom prostoru više ih je zbog prebrze vožnje ozlijeđeno, a dvoje djece  je teško ozlijeđeno od vatrenog oružja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.