Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. siječnja 2020.
Neobičan izgovor

Litvanac završio u Via Romi: U kombiju vozio 13 Sirijaca i Iračana "jer mu ih je bilo žao"

Foto: F. VEŽNAVER
Foto: F. VEŽNAVER
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2019. u 15:24 2019-07-21T15:24:55+02:00

Državljanin Litve, za kojeg se navodi da je nezaposleni administrator sa završenom visokom školom, tereti se da se iz koristoljublja upleo u prijevoz stranih migranata

RIJEKA - U kombiju je prevozio 13 ilegalnih migranata, od toga četvoricu u prtljažnom prostoru, kako bi im omogućio nelegalni prelazak u Sloveniju. Inkriminacija je to pod kojom je jučer poslijepodne u riječki zatvor smješten Gediminas Dirmeikis (33) iz Litve.

Državljanin Litve, za kojeg se navodi da je nezaposleni administrator sa završenom visokom školom, tereti se da se iz koristoljublja upleo u prijevoz stranih migranata. U kombi »nissan«, nizozemske registracije, namijenjen prijevozu tereta i putnika, smjestio je 13 migranata, od čega devet državljana Sirije i četvoricu državljana Iraka. Okrivljen je da ih je prevozio na neprimjereni način, zbijene u gomili i u premalom prostoru, bez dovoljno zraka, a u vrijeme otkrivanja četvorica su ležala u prtljažnom prostoru kombija. Dirmeikisu je plan propao kada su u četvrtak predvečer službenici Policijske postaje Vrbovsko zaustavili kombi kod vijadukta Severinska Draga na autocesti Rijeka - Zagreb.

Litvanac je priveden i podvrgnut policijskom kriminalističkom istraživanju, a nakon toga predveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Dirmeikis se na tom ispitivanju branio da je osobama koje su zatečene u njegovom autu želio pomoći i prevesti ih do granice sa Slovenijom. Tvrdio je da to nije učinio ni za kakvu naknadu, već zato jer mu je bilo žao migranata. Primio ih je u vozilo na jednom šumskoj cesti.

Gediminas Dirmeikis je poslije toga doveden pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Određena je i visina jamčevine od 35 tisuća kuna, čijim plaćanjem Litvanac može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.