Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Sve priznao i kaje se

Kerumov nećak osuđen zbog neviđenog arsenala oružja: 'Sve mi je to ostavio djed kao uspomenu'

Photo Zeljko Lukunic/PIXSELL
Photo Zeljko Lukunic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2019. u 20:21 2019-06-28T20:21:55+02:00

SPLIT Na godinu dana zatvora osuđen je na Općinskom sudu u Splitu Josip Kerum (30), nećak bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, zbog posjedovanja 11 automatskih i dvije poluautomatske puške, zatim 10 pištolja i dva revolvera uz više od 13.000 metaka koje je držao u kući na Čiovu, javlja Slobodna Dalmacija.

Arsenal je pronađen na ljeto 2016. godine, a otprije ima već pet kazni zbog prekršaja Zakona o oružju.

Osim prekršajnih prijava, otegotna okolnost prilikom određivanja kazne mu je bilo i što je otprije  osuđen na godinu dana zatvora zbog 15 kilograma marihuane koji su nađeni u Audiju kojim je upravljao. Na suđenje zbog oružja ga je dovodila pravosudna policija jer mu je upravo u tijeku odsluženju kazne za 'travu'.

Osim kazne zatvora, nepravomoćnom presudom splitskog suda je odlučeno i da mora platiti 30.000 kuna sudskih troškova od kojih je manji dio paušal, a veći dio troškovi balističkog vještačenja.

Vještak je napravio nalaz i mišljenje za: 11 automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, 10 pištolja, dva revolvera, zračni pištolj, plinski pištolj, bajunetu, 71 puščani i pištoljski spremnik, dva nastavka cijevi za poluautomatsku pušku, tri prigušivača, 34 uloška za streljivo, sedam doboša, čak 13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva te jedan topnički projektil. U nalazu i mišljenju vještaka navedeno je kako je između ostalog imao strojnicu Hekler & Koch koja je velike vatrene moći te mobitele prepravljene u detonatore.

U svojoj obrani tijekom suđenja Josip Kerum je kazao kako je manji dio oružja dobio od svog djeda kao uspomenu na njegovo sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu.

- Kajem se što oružje nisam legalizirao i donirao nekom muzeju. Ja sam ga posjedovao i nisam s njim trgovao. Vještačenje je pokazalo da iz oružja nije pucano duže vremena jer ga ja nisam nikada ni upotrijebio. Municiju sam naslijedio, kazao je u svojoj obrani optuženi.

Upravo njegovo priznanje i kajanje je sudac uzeo kao olakotnu okolnost te mu je dao pola godine nižu kaznu nego što je tražilo tužiteljstvo.

U studenom 2017. godine je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na godinu dana zatvora jer je u Sesvetama uhićen s 15 kilograma marihuane koje je prevozio u Audiju A6 splitskih oznaka. Optužnica ga je teretila da je 10. travnja 2016. godine u 14,20 sati kod raskrižja sesvetske Međugorske i Krasnjanske ulice, ispred kafića Bulls zatečen u autu s 15 paketa marihuane u kojima je bilo nepunih 15 kilograma. Istragom je utvrđeno da je Josip Kerum drogu trebao preprodati, ali odakle je nabavio ostalo je nepoznato. I na tom suđenju je sve priznao i pokajao se, javlja Slobodna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.