Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Veterinari i policija rasvjetljavaju slučaj

Četiri konja uginula, devet se oporavlja od trovanja u ergeli u Lipici

Konji oboljevaju nakon subotnjih nastupa / Foto AP
Konji oboljevaju nakon subotnjih nastupa / Foto AP
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2011. u 18:19 2011-03-15T18:19:39+01:00

Znakovito je da se lipičkoj ergeli to dogodilo već nekoliko puta i to uvijek subotom nakon nekoga javnog nastupa njihovih lipicanaca

LJUBLJANA Zbog ozbiljne sumnje da je nepoznati počinitelj u subotu otrovao nekoliko njihovih konja ergela za uzgoj lipicanaca u slovenskoj Lipici potaknula je istragu u koju su uključeni veterinari, ali i policija.

U subotu je uginuo jedan konj nakon nastupa 50-ak lipicanaca u Ljubljani, a u samoj ergeli isti je dan oboljelo 12 konja, od kojih su tri morala biti usmrćena, dok se ostali polako oporavljaju.

Svi su konji imali znakove trovanja, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Lipici direktor ergele Toni Rumf. Dodao je da lipicanci ugibaju i u drugim ergelama, ali kako je znakovito da se lipičkoj ergeli to dogodilo već nekoliko puta i to uvijek subotom nakon nekoga javnog nastupa njihovih lipicanaca. Zato sumnja da netko truje konje kako bi naštetio ugledu lipičke ergele.

Da bi spriječila ponavljanje takvih slučajeva te u želji da se oboljenja konja i pomori rasvijetle, ergela je slučaj predala veterinarskim stručnjacima, ali i policiji, jer tvrdi da je hrana kojom se inače hrane njihovi konji strogo kontrolirana i provjerena.

Najavljeno je da će domaći i strani stručnjaci analizirati uzorke hrane i tkiva uginulih životinja kako bi se do kraja istražile sumnje da su životinje namjerno trovane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.