Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2019.
Pismo kritike

SMIJE LI ČOVJEK BITI DEBEO: Manekenku s naslovnice Cosma brutalno napao britanski voditelj

YouTube screenshot
YouTube screenshot
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2018. u 11:00 2018-09-21T11:00:00+02:00

Danas u svijetu plus size manekenke nisu nikakva novost, ali tradicionalno postoji struja koja im se protivi jer smatraju da je broj njihovih kilograma štetan.

Na naslovnici britanskog Cosmopolitana prije nekoliko tjedana pojavila se Tess Holliday, plus size manekenka koju često nazivaju 'najvećom curom s manekenskim ugovorom', piše The Sun

Danas u svijetu plus size manekenke nisu nikakva novost, ali tradicionalno postoji struja koja im se protivi jer smatraju da je broj njihovih kilograma štetan.

Kritike britanskog voditelja

Uskoro se došlo u situaciju da se na stranicama brojnih ženskih časopisa nalaze većinom plus size manekenke, a stavljanje Holliday na naslovnicu jednog od najpopularnijih časopisa izazvalo je mnogo negodovanja, u kojima prednjači voditelj Piers Morgan.

On je plus size manekenku kritizirao prvo putem Instagrama, a zatim i preko Daily Maila te napisao sljedeće:

- Draga Tess, mi se ne poznajemo. Ustvari, do prije nekoliko tjedana, nikad nisam čuo za tebe. Tad si se pojavila na naslovnici Cosmopolitana, odjevena u zeleni badić uz naslov: 'Supermodel riče! Tess Holliday želi da je hejteri poljube u dupe. Bila je to jako snažna naslovnica jer si visoka 160 centimetara i teška 136 kilograma, napisao je Morgan.

Loše za zdravlje

U nastavku pisma rekao je da Holliday pati od „morbidne pretilosti“.

- To ne znači da sam ja kreten koji te posramljuje, kao što vojska tvojih fanova odmah viče. To je činjenica. Medicinska zajednica definirala je da je to osoba koja ima 45 kilograma viška ili joj je BMI 40 ili više. To si ti. Morbidna pretilost, kao što joj ime kaže, ozbiljno je zdravstveno pitanje. Oni kojima je dijagnosticirana imaju povećan rizik da će oboljeti od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, žučnih kamenaca, osteoartritisa, bolesti srca i raka. Drugim riječima, može te ubiti, nadodao je Morgan.

Dvosmjerne reakcije

Britanski voditelj također smatra da je Tess zarobljena u paklenoj spirali samozavaravanja u kojem slava i zarada ovise o tome da ostane morbidno pretila. Navodi kako je producenti i urednici plaćaju nezamislivo puno kako bi se predstavila takvom te da ju tako iskorištavaju.

Kao što se moglo očekivati, reakcije na njegovo mišljenje su razne. Od onih koji ga podržavaju i smatraju da Tess treba smršaviti zbog svog zdravlja, do onih koji su na strani manekenke.

Sporne majice

U cijelu raspravu suptilno se uključila modna kuća Revolve koja je prošli tjedna povukla majice s, prema mnogima, negativnom porukom i napadom na plus size manekenke.

Na majicu su stavili natpis: „Deblina nije lijepa, ona je izlika“. Autor koji je osmislio tu rečenicu, jedva da je i potpisan, a Revolve je trebao izaći iz igre pošto je cijela stvar izgledala kao njihov promotivni slogan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.