Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Putujući fastival

Melodije Istre i Kvarnera 2018: Mladost glavna odrednica jubilarnog izdanja festivala

Andrej Baša i Vjeko Alilović / Foto: R. BRMALJ
Andrej Baša i Vjeko Alilović / Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2018. u 18:48 2018-04-11T18:48:40+02:00

Dvadeset i peti rođendan od obnavljanja, a 54. od osnutka jedini hrvatski glazbeni putujući festival proslavit će na krilima mladosti – s čak osam debitanata i znatno podmlađenom »popratnom ekipom«

RIJEKA Pula, Rijeka, Krk, Opatija, Kastav i Poreč, šest je gradova čija će publika od 15. do 23. lipnja imati priliku s mikovcima slaviti 25. rođendan obnovljenog Festivala Melodije Istre i Kvarnera. Naime, nakon šestogodišnje pauze, od 1986. do 1993. godine karavana festivala začetog 1964. krenula je iznova.

– Tijekom 54 godine koliko ih MIK broji, mikovci su u 53 grada i općine održali 393 festivalskih večeri i izveli 917 pjesama. Ukoliko uračunamo da je MIK trajao od 5 do čak 15 dana, spomenute su pjesme imale više od osam tisuća izvedbi, osvrnuo se na »presici« na mikovsku statistiku Andrej Baša, u festivalskom vodstvu od 1993. godine, a u MIK-u od 1973.

Rekao je Baša i da je u svom trajanju MIK do sada bio dva puta jako mlad. Prvi put na prijelazu 60-tih na 70-te godine prošlog stoljeća kad je u bivšoj državi stasala zabavna scena, a na jedinom hrvatskom glazbenom putujućem festivalu sve prštalo od mladosti i ideja.

Drugu mladost MIK je doživio 1993. kad je obnovljen, a ovogodišnje izdanje mu nosi onu treću.

Debitanti

Vjerovali ili ne, čak osam kompozicija izvest će debitanti. MIK-u će se nakon kraćeg izbivanja vratiti i Gina Picinić, kao i Božidarka Matija Čerina.

Na daskama koje MIK znače pjevat će i neka mikovskoj publici dobro znana imena kao što su Tamara Brusić, Daniel Načinović, Vivien Galletta, Krešimir Perović i Voljen Grbac koji nastupa u duetu s devetogodišnjim Matejom Prpićem, dječarcem kojeg mnogi nazivaju »senjski Pavarotti«.

Voljen je pak, vezano uz ovu suradnju kazao kako je i njihov duet mlad – ima točno 35 godina.

Karavanu će i glasovno i brojčano pojačati tri klape – Klapa Kaštadi koja prati Melaniju Purić, te Ženska klapa Hreljin i Klapa Tić iz Triblja koje samostalno nastupaju.

Mladost će pjevati i prateće vokale tj. ekipa Studija Maraton (Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić, Jure Kaurloto), a podmlađen je i festivalski orkestar (Tonči Grabušić, Damjan Grbac, Mateo Žmak, Zvonimir Radišić, Mario Novaković).

Festivalsku ekipu koja će ponovno biti brojna, činit će tehnička ekipa – inspicijent Marko Purić, press tim Borna Šmer i Sara Alilović, dok će sve festivalske večeri za frizure izvođača brinuti riječki Studio Kate, s aspekta godina gledano sve »mikovski poletarci«.

Dvojac koji je vječno mlad je festivalski voditeljski dvojac – Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca.

Mladost privlači mladost

Dvije komisije, ona zadužena za tekst i ona zadužena za glazbu, među 70-ak kompozicija pristiglih na natječaj odabrala je osamnaest, no kako direkcija Festivala ima pravo i na svoj odabir, vjerojatno će se broj kompozicija koje će biti izvedene na MIK-u 2018. popeti do dvadeset.

O vizualnom dijelu festivalskih večeri kao i o onom revijalnom govorio je Vjeko Alilović, PR Festivala.

Između ostalog spomenuo je led ekran impozantnih mjera koji će dominirati pozornicom, te suradnju s glazbenim odjelima osnovnih škola gradova i općina u kojima će Festival gostovati i čiji će polaznici, rame uz rame s provjerenim mikovskim pjevačkim imenima sudjelovati u revijalnom dijelu Festivala.

– Mladost privlači mladost, to je činjenica i mislim da je »pomlađivanje« Festivala dobar korak ka podmlađivanju mikovske publike, kazao je jedan od najnagrađivanijih mikovskih kompozitora Robert Grubišić koji je ove godine »jubilarac«, naime na MIK-u se pojavio 1993. godine kad je Festival obnovljen.

Ono što veseli Andreja Bašu, direktora Festivala je veliki broj mladih izvrsnih izvođača koji su, kako reče, potvrda da je MIK itekako zanimljiv festival mladima, ali i da festival ima sjajnu budućnost.

Tko, što i kako vidjet će se na mikovskim pozornicama u lipnju, a za one znatiželjne tu su i mikovske promidžbene radijske, televizijske i novinske kartuline, a ima MIK i svoje facebook stranice, pa tko voli nek' izvoli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze