Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Tema - strah

Doznajte što donosi novo izdanje Međunarodnog filmskog festivala STIFF

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2019. u 10:08 2019-10-11T10:08:17+02:00

Šesto izdanje ovoga festivala, koji stvaraju i čine najvećim dijelom studenti, ponudit će 45 filmova iz 20 zemalja svijeta u deset programskih blokova

Međunarodni studentski filmski festival STIFF održat će se od 17. do 20. listopada u Art-kinu u Rijeci. Šesto izdanje ovoga festivala, koji stvaraju i čine najvećim dijelom studenti, ponudit će 45 filmova iz 20 zemalja svijeta u deset programskih blokova. Za tri nagrade, u kategoriji igranog, dokumentarnog i animiranog filma, natjecat će se 42 filma, sva posvećena temi straha. No suprotno temi, neće svi filmovi biti horori, kako je to istaknuto jučer na konferenciji za novinare u Art-kinu.

Marta Ban, koja je uz Mašu Drndić, Sanju Marijanović i Sendi Bakotić bila jedna od selektorica filmova, istaknula je da STIFF posebnu pažnju poklanja regionalnim autorima, pa tako iz Hrvatske dolazi šest filmova, a iz Srbije tri. Istaknut je film pobjednika ovogodišnjeg Sarajevskog filmskog festivala u studentskoj konkurenciji »Mi smo vidjeli ljeto« Nikole Stojanovića. Najviše filmova i dalje stiže iz Europe, iako Izrael vodi po pitanju animiranog filma. Ban je ponosna i na činjenicu da STIFF uvijek okuplja i brojne povratnike.

- U ime Art-kina hvala STIFF-u i svima koji ga rade, jer rade drugačije, uključuju domaću zajednicu i ostvaruju veliki doprinos kulturi ovog grada – rekla je Ban.

Sara Blažić govorila je o popratnom programu, bogatom edukacijskom bloku triju radionica, kao i novitetu: izložbi autorskih GIF-ova u Galeriji SKC-a. Radionice prate uobičajeni razvoj filma, pa će tako zainteresirani moći polaziti radionice scenarija, produkcije i distribucije filmova.

Jana Ažić sa Sveučilišta u Rijeci podsjetila je da je STIFF prvi međunarodni filmski festival isključivo posvećen studentskom filmu te da je otpočetka nastao kao suradnja Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Filmaktiva.

- Sveučilištu je važno izlaziti u prostor šire publike, odnosno zajednice, a STIFF omogućuje i međunarodnu suradnju. Studenti su tu i od volontera do žirija, ali najvidljiviji su u vizualima, koje svake godine radi APURI. I to je pravi primjer rada, jer studenti nauče raditi s klijentima – rekla je Ažić.

Organizatori napominju i da je ulaz na sve programe besplatan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.