Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2019.
Promo tekst

Energetski certifikati uz bespovratna sredstva i subvencije

Energetski certifikati uz bespovratna sredstva i subvencije
Energetski certifikati uz bespovratna sredstva i subvencije
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2013. u 11:02 2013-12-03T11:02:00+01:00

Energetski certifikat je dokument koji predstavlja energetsku dijagnozu objekta, dobiveni energetski razred vrijedi 10 godina

Za većinu građana energetski certifikat je još uvijek novi pojam i predstavlja dodatni trošak za prodavatelja nekretnine, te se često poistovjećuje sa legalizacijom. Građani energetsku certifikaciju često smatraju još jednim novim nametom, što nije točno, a razlog tome loše informiranje od strane nadležnog Ministarstva.

Što je energetski certifikat i koja je njegova svrha?

Energetski certifikat je dokument koji predstavlja energetsku dijagnozu objekta, dobiveni energetski razred vrijedi 10 godina. Za postojeću zgradu izradi prethodi energetski pregled, koji provode ovlašteni energetski certifikatori RITEH d.o.o.. Dugoročna svrha energetskog certificiranja je povećanje kvalitete gradnje, poticanje gradnje energetski efikasnijih objekata i ulaganja u rekonstrukciju postojećih, zaštita kupaca i sređivanje cijelog tržišta nekretnina. Kao što prilikom kupnje frižidera svi radije kupujemo onaj koji ima bolji energetski razred i manju potrošnju energiju, naravno ako nije prevelika razlika u cijeni. Energetski razredi se označavaju prema energetskoj ljestvici od A+ do G.

Kako i zašto državni fondovi subvencioniraju energetski pregled i certifikat?

Danas se energetski certifikat često radi zbog zakonske obveze da se izbjegnu visoke kazne do 100.000 kuna. No, to ne bi trebao biti pravi razlog. Energetski pregled i certifikat zgrade definiraju trenutna energetska svojstva zgrade, ali i moguća poboljšanja, koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije. Fondovi daju bespovratna sredstva za energetsko certificiranje, jer je to prvi korak kod energetske obnove jedne zgrade, bilo da se radi o fasadi, rekonsktrukciji kotlovnice ili ugradnji štedljive LED rasvjete. Energetska obnova zgrada potiče gospodarsku aktivnost, nova zapošljavanja i smanjuje ukupnu potrošnju energije, što je od interesa države i lokalne zajednice.

Cijena energetskog certifikata

Nakon energetskog pregleda, izrada certifikata traje maksimalno nekoliko dana za manje zgrade i stanove. Cijena najviše ovisi o kvadraturi zgrade, te da li se radi o novoj ili postojećoj zgradi. Puno je isplativije raditi certifikat za zgradu kao cjelinu. Kod većih postojećih stambenih zgrada cijena po stanu iznosi 300 kuna, dok kada se radi pojedinačno za stan može biti do 2.700 kuna. RITEH osim ureda u Rijeci, energetske certifikate radi i na području Zagreba, više saznajte ovdje.

Tko je prema Zakonu obveznik energetske certifikacije?

Sve zgrade javne namjene moraju provesti energetsko certificiranje, ako su veće od 500m2. Od 09.07.2015. to će biti potrebno i za zgrade površine preko 500m2. Za sve novoizgrađene zgrade certifikat je uvjet za dobivanje uporabne dozvole. Pritom treba naglasiti da nije bitno koji će zgrada energetski razred dobiti.

Nakon ulaska u Europsku Uniju sve postojeće zgrade, stanovi i poslovni prostori koji se prodaju moraju dobiti energetsku iskaznicu, da bi kupac znao šta kupuje. Za zgrade koje se iznajmljuju rok provedbe je odgođen do 01.01.2016. godine.

Energetski certifikati

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.