Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2019.
J. K. Rowling

Jedna je škola iz knjižnice povukla sve nastavke popularnog "Harryja Pottera", razlog je bizaran

FOTO/Wikimedia Commons, J.K.Rowling
FOTO/Wikimedia Commons, J.K.Rowling
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2019. u 7:39 2019-09-05T07:39:46+02:00

Lokalne novine javljaju da su knjige o čarobnjaku bile u školskim knjižnicama do kraja prošlog polugodišta, ali sada više nisu. 

Jedna je škola u Nashvilleu uklonila sve nastavke megapopularnog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru iz svoje knjižnice. Razlog tome je što knjige uključuju "stvarne čarolije i kletve, zbog kojih kada ih pročita, čovjek riskira prizivanje zlih duhova", prenosi NME.

Prema pisanju Tennesseana, velečasni Dan Reehil, pastor u Katoličkoj školi St. Edward, sastavio je e-mail roditeljima. Mail je poslužio kao informiranje o serijalu književnice J.K.Rowling, a piše i da je kontaktirao nekoliko egzorcista koji su preporučili uklanjanje knjiga iz školske knjižnice.

"Ove knjige predstavljaju magiju kao dobru i zlu, što nije točna činjenica, već pametna prijevara. Kletve i čarolije korištene u knjizi su zaista kletve i čarolije, zbog kojih kada ih pročita, ljudsko biće riskira prizivanje zlih duhova u prisutnosti osobe koja čita tekst", stoji u e-mailu. 

Rebecca Hammel nadzornica škola za Katoličku biskupiju u Nashvillu, za Tennessan je rekla da je Reehilov e-mail došao nakon što su se roditelji raspitivali o knjigama. "On je postupio unutar svoje ovlasti jer svaki pastor ima kanonsku vlast za donošenje takvih odluka za svoju župnu školu", kaže Hammel.

Lokalne novine javljaju da su knjige o čarobnjaku bile u školskim knjižnicama do kraja prošlog polugodišta, ali sada više nisu. ""Znam da su tijekom procesa prolazili i nekako otklanjali dio sadržaja u nadi da će poboljšati cirkulaciju", kaže Hammel, dodavši da se nadaju, ako roditelji ocijene priče "prikladnima, voditi svoje sinove i kćeri da shvate sadržaj kroz objektiv naše vjere".

"Ne ulazimo u cenzure osim ako ne osiguravamo da naše knjižnice imaju materijale prikladne za određenu dob", dodaje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.